fbpx

Europese bedrijven gebruiken dollar niet meer bij handel met Iran

“Iedereen is het erover eens dat de Amerikaanse sancties [tegen Iran, red.] een absoluut illegaal en onaanvaardbaar beleid zijn, maar dit kan natuurlijk nauwelijks worden veranderd en er zal voldoende strijd zijn in handel, economie en politiek”, zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov.

De meeste Europese landen zijn het hiermee eens en besloten daarom handel te blijven met Teheran, maar dan onafhankelijk van de Amerikaanse dollar.

Amerika oefent steeds meer druk uit op Europese bedrijven om de handelsrelaties met Iran te verbreken. Deze bedrijven vrezen Amerikaanse strafmaatregelen, omdat zij hun handel betalen in dollars.

Lavrov sprak vrijdag op de eerste ministeriële bijeenkomst tussen de resterende partijen bij de Iran-deal, nadat de Verenigde Staten zich in mei uit de nucleaire overeenkomst met Iran terugtrok.

BEKIJK OOK
BvB heropend te Para en Sipaliwini

Iran Daily schrijft dat er volgens de Russische minister nieuwe manieren van handel met Iran nodig zouden zijn als Washington weer sancties tegen Teheran instelt.

Lavrov vertelde verslaggevers in Wenen dat Rusland, China, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn overeengekomen om een ​​permanent expertmechanisme in het leven te roepen dat belast wordt met het vinden van manieren om de handel met Iran te handhaven, ongeacht Amerikaanse sancties.

Foto: Piotr Bizior