Europa vindt risicolanden na boze Amerikaanse reactie opeens niet meer risicovol

Redactie GFC Nieuws — De Europese Unie besliste unaniem dat er achteraf gezien toch niets aan de hand is met de landen op haar lijst van financiers van terroristen. Europa had een overzicht gemaakt van landen die money laundering en het financieren van terroristen toestonden. Daar had de Verenigde Staten bezwaar tegen: er stonden namelijk ook Amerikaanse territoria op.

Een rapport van 35 bladzijden bij de ontwerplijst beschuldigde vier Amerikaanse territoria van onder andere lakse belastingontwijkingswetgeving en een gebrek aan juridisch bindende controlemaatregelen.

“Een groot deel van de sectoren met een hoog risico … zijn niet-gereguleerd,” zegt het rapport. Amerikaans Samoa, Guam, Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden – stonden ook op de lijst van 23 landen die bijzonder ernstige “strategische tekortkomingen” hebben.

Toeval

Washington was woedend. De Amerikaanse minister van Financiën verwierp de lijst in een ​​vernietigende verklaring. Daarin beschuldigde hij de EU ervan oppervlakkig te zijn bij haar beoordeling.

Hij klaagde ook erover dat de Europese autoriteiten de VS “geen gelegenheid van betekenis hadden geboden om hun opname aan te vechten of om met de Europese Commissie te discussiëren over de basis waarop de Amerikaanse gebieden waren opgenomen.

Toeval of niet: enkele weken later trok de Europese Unie de lijst in en gebruikte daarbij dezelfde argumenten als de VS.

Overige berichten