Europa niet happig op overnemen ‘gevaarlijkste mensen ter wereld’

Redactie GFC Nieuws — Europa heeft moeite met de Amerikaanse eis om jihadisten die in Syrië opgepakt zijn, op te nemen. De reacties variëren van een voorzichtig “Ja, mits…” tot een duidelijk “Nee!”

De VS had laten weten dat de meer dan 800 gevangengenomen IS-strijders terug moesten naar hun Europese land van herkomst. Als Europa hen niet terugnam, zou Amerika hen vrij laten.

Denemarken liet weten dat het gaat “over de gevaarlijkste mensen ter wereld.” Een woordvoerder van de Deense premier Lars Lokke Rasmussen zei dat “wij hen niet terug zouden moeten nemen.”

Duitsland opperde dat Duitse ingezetenen die voor IS hadden gevochten, het recht hadden terug te keren. Maar daar moesten dan wel de juiste procedures aan vooraf gaan, liet het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

België zei wat waarschijnlijk veel landen denken maar niet durven uitspreken.

“Het zou leuk geweest zijn als bevriende naties dit soort vragen hadden gesteld via de gebruikelijke diplomatieke kanalen in plaats van een tweet in het holst van de nacht”, zei de Belgische justitieminister Koen Geens.

Hij drong aan op een pan-Europese oplossing voor het probleem.

Overige berichten