fbpx

Europa laat dollar vallen, betaalt olie in euro

De Europese Unie overweegt over te stappen naar de euro voor olie-aankopen uit Iran. De Amerikaanse dollar zou dan worden geëlimineerd om de bilaterale handel te beschermen tegen Amerikaanse sancties, zegt een Russisch rapport. 

Het Russische nieuwsagentschap Sputnik zegt uit “diplomatieke bronnen” te hebben vernomen dat de EU voortaan ruwe olie uit Iran in euro’s zal betalen.

Iran exporteert ongeveer 450.000 vaten per dag (bpd) ruwe olie naar Europa en ongeveer 1,8 miljoen bpd naar Azië.

Het land heeft zijn olieproductie met bijna 1 miljoen bpd opgevoerd vanaf de westerse sancties in januari 2016 dankzij de nucleaire deal werden opgeheven. 

BEKIJK OOK
MinOWC keurt immoreel en wangedrag studenten Imeao 4 af

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft landen opdracht gegeven hun invoer in de komende zes maanden aanzienlijk te verlagen om in aanmerking te komen voor mogelijke verlichting van sancties.

De belangrijkste olieklanten van Iran in Europa zijn Italië, Frankrijk, Griekenland, Spanje, Polen en Turkije. Turkije is de grootste importeur met 250.000 bpd, gevolgd door Griekenland met 120.000 bpd en Frankrijk met tussen 70.000 en 100.000 bpd.

China is ‘s werelds grootste importeur van ruwe olie en tevens de grootste afnemer van Iraanse olie. De Chinezen hadden al aangekondigd de dollar te droppen voor de yuan.