Europa draait met linkbelasting vrij internet de nek om

Dit is een link: op onze website herkent u die omdat hij meestal in vette letters is, en als u er met de cursor op gaat staan, lichten de vette letters op in een andere kleur. Kijk er goed naar, want als het aan Europa ligt, ziet u straks veel minder links.

Europa, of eigenlijk Europese uitgevers, willen het plaatsen van een link namelijk verbieden – tenzij daar voor betaald wordt.

Julia Reda legt het in dit filmpje helemaal uit:

 

Einde van het vrije internet of eindelijk eerlijke vergoeding voor artiesten?
Volkskrant

Facebook

Al die berichten waar u naar linkt op uw Facebookpagina, dat zal straks niet meer mogen, als de Europese Unie zijn zin krijgt. U linkt immers naar die berichten, zonder daarvoor te betalen.

Nieuwssites – niet wij, maar de grote jongens – en kranten vinden dat zij geld mislopen, omdat zoekmachines stukjes tekst (snippets) uit hun artikelen gebruiken wanneer zij een link plaatsen zonder daarvoor te betalen.

Dat ziet er zo uit: kop – link – tekst, zoals op het plaatje.

Klik om te vergroten

Google

Stom van die uitgevers, vindt u? Stiekem vinden die dat waarschijnlijk zelf ook.

Want toen Google besloot om niet meer te linken naar uitgevers die daar geld voor wilden zien, wisten diezelfde uitgevers niet hoe snel zij Google daarvan af moesten brengen. 

Dankzij dat gelink van Google weten gebruikers namelijk de uitgevers te vinden, niet-linken kostte hen dan ook (veel) geld.

Kassa

Wat mag binnenkort niet meer, als de EU zijn zin krijgt?

  • Gratis een link naar een nieuwsbericht met snippet dat in de afgelopen 20 jaar is verschenen: mag alleen tegen betaling;
  • Delen, tweeten, plaatsen van de kop (titel) van een nieuwsbericht: eerst betalen;
  • Een link delen op Facebook of andere sociale media: alleen met betaalde licentie;
  • Foto’s delen: eerst toestemming vragen (en netjes afrekenen);
  • Een bericht laten verschijnen door een zoekopdracht op een zoekmachine: verboden;
  • Een video van YouTube delen: zie foto’s.

Er is nog meer slecht nieuws. Als deze wet doorgedrukt wordt (een besluit hierover is uitgesteld), zal u een artikel als wat u nu leest, niet meer mogen delen zonder ons vooraf toestemming te vragen én ons te betalen.

Want de wet zal gelden voor elke website die informatie verstrekt: nieuwssites, blogs, Amnesty International, alles en iedereen.

Wat zal betekenen dat een groot deel van het internet noodgedwongen zal verdwijnen, en alleen de grote, rijke uitgevers nog nieuws zullen kunnen brengen.

En wat dát zal betekenen, hoeven wij niet uit te leggen: dat had u al vanaf de eerste alinea’s begrepen.

Foto: miki kucevic