Eugène van der San legt functie neer

GFC NIEUWS- De directeur van het Kabinet van de President Eugène van der San heeft in een brief aan president Desi Bouterse zijn functie neergelegd.
De afgelopen dagen verscheen er in de media dat van der San en Irwin Kanhai, de raadsman van Bouterse, een woordenwisseling hadden.
Van der San zou met betrekking tot de zitting van de Krijgsraad hebben geadviseerd aan de president om zijn ambt tijdelijk neer te leggen, waardoor hij niet als president voor de Krijgsraad zou verschijnen. De president ging niet mee met dit advies.
Op de vraag van de Krijgsraad wat zijn functie is, zou Bouterse hebben geantwoord: “ambtsdrager in de functie van president.”
Na de zitting van de Krijgsraad zei Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van 8 december 1982, dat “de persoon Desi Bouterse het ambt van de president heeft meegesleept” naar de Krijgszitting.
De jurist vindt dat men de fout maakt door te denken dat de persoon president is. “De heer Bouterse is geen president. Hij draagt het ambt van president. En hij heeft dat ambt meegesleept vandaag. Dat vind ik op zichzelf te betreuren. Daarmee besmeurt hij nodeloos dat ambt,” zei Essed.

Overige berichten