fbpx

EU-regels voor alle exporterende landen en niet alleen voor Suriname

GFC NIEUWS- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wenst ten overvloede aan te geven dat de EU-regels die per 14 december zijn ingegaan, niet alleen van kracht zijn voor Suriname.

De EU-regels voornoemd, gelden voor alle landen met name de Afrikaanse – en Aziatische landen die naar de Europese Unie exporteren.

Deze regels houden onder andere in dat alle groenten en fruit die naar de Europese Unie worden verstuurd en/of meegenomen, voorzien moeten zijn van een fytosanitair certificaat. Zo is het ook VERBODEN bepaalde groenten en fruit te versturen en/of mee te nemen zoals; sopropo, manja, citrus, syzygium soorten waaronder, sterappel, sapoitille, en andere fruitsoorten die fruitvliegen bevatten.

De groenten en fruitsoorten die niet zijn genoemd mogen wel naar de EU worden verzonden. Echter moeten deze worden aangeboden ter keuring voor het verkrijgen van een fytosanitair certificaat.

Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 11:00 uur bij de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen aan de Letitia Vriesdelaan no. 10 (CAHFSA- Gebouw) en is telefonisch te bereiken op de nummers 479112 # 1218 of 426832.

BEKIJK OOK
Onderwijsminister Levens maakt onze kinderen lui

Zoals alle andere landen die naar de EU exporteren heeft ook het Ministerie van LVV aanpassingen gepleegd in samenwerking met alle actoren om de gestelde deadline te halen wat ook is gelukt. Het Ministerie kan dus nimmer laksheid worden verweten.

De bewindsman heeft alles in het werk gesteld om de nodige voorzieningen te treffen alsook de ondersteuning te bieden aan de agrarische sector, zodat deze kunnen voldoen aan de gestelde voorwaarden.

De EU-regels welke op 14 december zijn ingegaan, zijn regels die gelden voor alle landen die exporteren en niet alleen voor Suriname. “Wij zijn als ministerie met de actoren aan het beraadslagen, hoe alternatieven toe te passen om alsnog te kunnen exporteren naar de EU,” aldus de voorlichting van LVV.