fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

EU-Juncker: Persvrijheid heeft grenzen, maar pers moet niet worden beperkt door politiek – ‘Dat gaat fout’

“De persvrijheid heeft zijn grenzen,” fulmineert EU-voorzitter Jean-Claude Juncker in gesprek met Oostenrijkse media. Hij vindt dat vooral de Britse media geen respect hebben voor “de mensenrechten van politici”.

Juncker wilde in Oostenrijk uitsluitend praten met drie media: de Standard, de Kurier en de Falter, volgens de voorzitter “Omdat ik jullie drie leuk vind”.

Hij kon niet aangeven waar de grenzen van de vrijheid voor de pers liggen, maar vond dat journalisten in staat moeten zijn aan te voelen wat mag en de privacy van mensen niet in gevaar moeten brengen.

Persvrijheid niet onderdrukken

Maar tijdens het interview zei Juncker ook dat mensen moeten opstaan tegen pogingen om de persvrijheid te onderdrukken, en dat de politiek zijn vingers niet aan de journalistiek mag branden.

OOK INTERESSANT
Wegomlegging in verband met krijgsraadzitting vandaag

Juncker: “Ik zie op sommige plaatsen de poging om de pers niet helemaal serieus te nemen. Maar ik heb niet de indruk dat Europese burgers dit graag zien. Mensen weten het: zonder persvrijheid is er geen democratie.

Ik voel me niet beperkt door de pers. En ik wil niet dat de pers wordt beperkt door het politieke systeem. Dat gaat fout.”

Juncker heeft vaak onder vuur gelegen in de media, in veel gevallen om zijn vermeende drankmisbruik. Hij ontkent heftig dat hij een drankprobleem heeft en legt uit dat hij op de beelden waar hij lijkt te wankelen, last had van “een pijnlijke ischias-aanval.”