fbpx

EU-ambassadeur bespreekt versterking relatie Suriname

GFC NIEUWS- De niet-residerende ambassadeur van de Europese Unie (EU), Fernand Ponz Cantó en de Deputy Head of Delegation, Philippe Coessens, hebben een kennismakingsbezoek gebracht aan minister Rabin Parmessar van het ministerie Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Na de kennismaking is er gesproken over de stand van zaken met betrekking tot samenwerkingsgebieden tussen Suriname en de EU.

Het beleid van het ministerie van LVV is erop gericht om de agrarische sector van Suriname duurzaam te ontwikkelen. Hiervoor is onder andere een Nationaal Indicatief Programma (NIP) 2014-2020 voor Suriname gelanceerd.

Het algemeen doel van het programma is het bevorderen van duurzame agrarische ontwikkeling in Suriname.

OOK INTERESSANT
Zorgwekkende behandelkloof van ruim 90% bij depressie en 81% bij problematisch alcohol

Met de EU heeft de regering van Suriname in juni 2014 het NIP, welke gefinancierd wordt uit het 11e Europees Ontwikkelingsfonds (EOF).

Er worden diverse agrarische projecten uitgevoerd uit het NIP.

Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) is één van de projecten die daaruit voortvloeit en nu wordt uitgevoerd.

Ook is er gesproken over de aangepaste exportregels en de gehouden audit van de EU. Suriname heeft ook een goede samenwerking op andere gebieden met de EU.