fbpx
EU: Afschaffing doodstraf Suriname belangrijke stap voorwaarts

De diplomatieke dienst van de Europese Unie (The European External Action Service – EEAS) heeft een verklaring uitgegeven over het afschaffen van de doodstraf in Suriname.

Dit zegt de afdeling Communicatie van De Nationale Assemblee.

In de verklaring is opgenomen dat de afschaffing van de doodstraf, als onderdeel van de herziening van het Wetboek van Strafrecht, wordt gezien als een belangrijke stap voorwaarts. Deze beslissing van Suriname is ook een signaal naar andere landen in de regio en daarbuiten waar de doodstraf nog wordt toegepast.

De doodstraf wordt gezien als inhumaan en is tegen de rechten van de mens. Het besluit van Suriname om zich aan te sluiten bij het steeds toenemende aantal landen is mede daarom erg belangrijk. EEAS meldt verder in haar verklaring dat het besluit verder kan worden versterkt met de ondertekening en ratificatie van het Internationale verdrag inzake de burger- en politieke rechten en het Amerikaanse verdrag inzake de rechten van de mens. Beide instrumenten zijn gericht op de wereldwijde afschaffing van de doodstraf.

Op dinsdag 3 maart 2015 is het gewijzigde wetboek van Strafrecht met algemene 30 stemmen door De Nationale Assemblée goedgekeurd. Hiermee is de oude wet voor meer dan 90 procent herzien. Er is ongeveer negen jaar hieraan gewerkt.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.