fbpx

Eten koken in 3 stappen

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Was altijd eerst je handen voordat je eten gaat koken: zo spoel je bacteriën weg. Verzamel dan het keukengerei dat je nodig hebt en check of het schoon is. Zet ook de ingrediënten klaar op het aanrecht of in de koelkast.

Voor je begint met koken, houd je rekening met hoeveel je nodig hebt. Je kunt op maat koken door een keukenweegschaal, maatbeker of Eetmaatje te gebruiken. Voordeel is dat je minder eten overhoudt. En door hygiënisch te werken, zorg je ervoor dat jij en de mensen voor wie je kookt, niet ziek worden van het eten. Lees onze tips over op maat koken en hygiënisch werken.

2. Werk in uitvoering

Koken of bakken is de volgende stap. Een goede thuiskok let tijdens het bereiden niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Onze tips helpen je om gezonder te eten, hygiënisch te werken en geld te besparen. Zo zorg je voor een perfecte uitvoering. Bekijk onze tips voor het bereiden van eten.

OOK INTERESSANT
Bloedneus baby: als die na 10 minuten niet stopt direct naar de spoedeisende hulp

3. Houd je iets over? Eet het later op!

Het kan voorkomen dat je iets overhoudt, bijvoorbeeld een kwart bloemkool of een half flesje kookroom. En soms kook je wat meer, omdat je de maaltijd een andere dag op wilt eten. Hoe slimmer je omgaat met restjes en kliekjes, hoe minder goed eten in de prullenbak verdwijnt. Check ook regelmatig je voorraadkast, koelkast en vriezer of er misschien nog kruiden, restjes of ingrediënten zijn die op moeten. Bekijk hier wat je kunt doen met restjes en kliekjes.

Restje over van een maaltijd? Laat het snel afkoelen, verpak het goed of dek het af en zet het in de koelkast van 4 °C. Eet restjes binnen 2 dagen op. Als je ze invriest, is het handig om een sticker op het bakje te plakken met de inhoud en datum. Veilig omgaan met eten doe je zo.