fbpx

Ervaringen met racisme op jonge leeftijd verhoogt risico op depressie bij zwarte vrouwen

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Zwarte vrouwen die vaak racisme ervaren vóór de leeftijd van 20 jaar lopen een hoger risico op het melden van depressieve symptomen op volwassen leeftijd dan degenen die minder ervaringen met racisme hadden in het vroege leven.

Dat blijkt uit een studie van de Gillings School of Global Public Health van de Universiteit van North Carolina.

Bij het overwegen van de stress als gevolg van het racisme in de adolescentie, was het risico op hoge depressieve symptomen op volwassen leeftijd hoger voor zwarte vrouwen die vaak racisme ervoeren en hoge stress hadden in vergelijking met degenen die een lage frequentie en stress hadden die verband hield met racisme.

BEKIJK OOK  Moeder ondergaat spoedoperatie nadat ze COVID-19 test swab inslikt

De resultaten laten zien hoe schadelijk de effecten van racisme zijn op de geestelijke gezondheid van jongeren, vooral degenen die uit de kindertijd overgaan in een periode van toenemende onafhankelijkheid en afnemende gezinsbescherming.

“Deze bevindingen weerspiegelen wat andere onderzoekers hebben gerapporteerd over de implicaties van ongunstige ervaringen uit de kindertijd op de gezondheid in het latere leven,” zei Anissa I. Vines, universitair docent epidemiologie.