Ervaren LBO – leerkrachten mentor startende leerkrachten

Het onderdirectoraat Beroepsgericht Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Bijstand (VVOB) een training verzorgd aan ervaren leerkrachten van het Lager Beroepsonderwijs (LBO). De deelnemende leerkrachten zijn opgeleid om als mentor te fungeren voor de startende LBO leerkrachten. Vandaag mochten de mentoren hun certificaat in ontvangst nemen.

Onderdirecteur Ashok Rambali van het onderdirectoraat zegt dat de mentoren de startende LBO – leerkrachten zullen begeleiden op het gebied van het indelen van lesuren, de manier van les geven, de aanpak van leerlingen en de praktijk indeling tijdens het lesgeven. Leerkrachten van vier LBO scholen hebben geparticipeerd, maar het voornemen is alle LBO scholen aan te doen.

Rambali wees de mentoren erop zij vertrouwelijke gesprekken zullen hebben met de startende leerkrachten en dat zij een geheimhoudingsplicht moeten hebben. “Laat het niet zo zijn dat de startende leerkracht morgen op school komt en ervaart wat hij of zij vertrouwelijk heeft besproken bij een ieder terecht is gekomen. U moet kunnen wikken en wegen waar de grens is, waarbij u de persoon in kwestie kunt helpen of met de leiding van de school in conclaaf moet treden hoe er verder gegaan moet worden”, zegt hij.

Jerrel Karijodirono, een van de nieuwbakken mentoren, zal een bijzondere bijdrage leveren aan de startende leerkrachten met de tools die hem zijn aangereikt. Hij is de VVOB en de leiding van zijn school dankbaar voor de mogelijkheid om deel te kunnen hebben genomen aan zo een training.(GFC)

Overige berichten