Ernstige Covid-19-uitbraak in Powakka

GFC NIEUWSREDACTIE- Er is momenteel een ernstige Covid-19-uitbraak te Powakka in Para.

Zo omschrijft Maureen van Dijk, onderdirecteur Medische Zaken bij de Medische Zending, de situatie in het dorp.

Hoewel ze het aantal besmette personen schat op 12, zegt ze dat dat aantal gaat om mensen die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis en zuurstof toegediend krijgen. Het is bekend dat de ziekenhuizen overvol zijn met coronapatiënten.

Volgens Van Dijk is gebleken dat sommige mensen zich niet aan de instructies houden. Iemand die geswabt is, dient zich te isoleren van anderen, maar dat wordt niet gedaan.

Contactpersonen of familieleden van een besmette persoon moeten in quarantaine en sommigen van die mensen weigeren om dat te doen.

Patricia Sabajo, dorpshoofd van Powakka, erkent dat mensen zich niet aan de instructies houden en sommige dorpelingen blijken koppig te zijn.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Mensen die veel bewegen lopen minder risico op overlijden aan COVID-19

“Ik heb vernomen dat mensen gisteravond een feest hebben gehouden”, zegt Sabajo. Zij behoort intussen tot de groep van de besmette mensen van het dorp.

Aangezien de ziekenhuizen nauwelijks meer mensen kunnen opvangen, zou het dorpshoofd de recreatiezaal beschikbaar stellen voor observatie van besmette mensen.

De arts en gezondheidsassistenten kunnen daar de gezondheidstoestand van de mensen in de gaten houden. Nu Sabajo het coronavirus heeft opgelopen, is haar plan vertraagd.

Van Dijk zegt dat bepaalde mensen die het virus hebben opgelopen dat ervaren als een taboe en vrezen dat ze afgestoten zullen worden.

Ook zijn er personen die niet beseffen dat ze andere mensen kunnen besmetten en dat het fataal voor die personen kan aflopen. Weer zijn er anderen die doen alsof het virus niet bestaat, ondanks ze positief zijn getest.

Ook in Redi Doti in Para zijn er enkele positieve gevallen genoteerd. In de Inheemse dorpen in Zuid-Suriname is er in Alalapadu één geval bekend van een besmette persoon. Zoals bekend zijn er ook diverse gevallen in West-Suriname.

Overige berichten