fbpx

Ernstige COVID-19 geassocieerd met veroudering menselijk brein

GFC NIEUWSREDACTIE- Een groep onderzoekers die aan de Harvard Medical School werken, heeft bewijs gevonden dat suggereert dat patiënten die ernstige COVID-19-infecties ondergaan, symptomen van veroudering in delen van hun hersenen kunnen ervaren.

In hun paper gepubliceerd in het tijdschrift Nature Aging beschrijven Maria Mavrikaki, Jonathan Lee, Isaac Solomon en Frank Slack hun analyses van hersenweefsel van overleden patiënten en wat ze hebben geleerd.

In hun vergelijking ontdekten de onderzoekers dat bewijs van activering van genen in de hersenen geassocieerd met ontsteking vaker voorkwam bij de mensen die waren overleden aan de COVID-19-infectie dan bij een van de andere twee groepen. Ze ontdekten ook dat genen geassocieerd met cognitie en bij het vormen van verbindingen tussen cellen in de hersenen minder actief waren.

BEKIJK OOK
Santokhi bezoekt locatie plantenkassenproject Nickerie

De onderzoekers vergeleken vervolgens de hersenmonsters van de COVID-19-patiënten die waren genomen voor een andere groep mensen die aan andere oorzaken waren overleden, van wie sommigen relatief jong waren en sommigen ouder waren dan 71. Ze vonden overeenkomsten tussen de verandering in genactiviteit bij de COVID-19-patiënten en degenen die ouder waren dan 71 jaar.

De onderzoekers erkennen dat hun werk slechts een eerste stap is in de richting van een duidelijk verband tussen COVID-19-infecties en vroegtijdige hersenveroudering en merken op dat zij en anderen al aan meer studies werken.

Ze merken ook op dat de inflammatoire veranderingen in de hersenen mogelijk te wijten zijn aan de ontsteking veroorzaakt door de infectie in plaats van het virus zelf.