fbpx

Erkenning grondenrechten centraal bij bezoek Trio-granman aan VIDS

GFC NIEUWSREDACTIE- De erkenning van de collectieve grondenrechten stond woensdag centraal bij het kennismakingsbezoek van de nieuwe Trio-granman Jimmy Toeroemang aan de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).

Hij legde de nadruk op de bundeling van de Inheemse volken, omdat dat belangrijk is om de erkenning van de grondenrechten te realiseren. “Dit is een serieuze zaak en de regering moet dat in orde maken. Dat moet niet langer op zich laten wachten”, zei Toeroemang.

De granman wil samen met VIDS strijden voor de ‘gron leti’ oftewel grondenrechten. Tegen deze achtergrond ziet hij graag dat er een goede communicatie is onder de Inheemsen. Dat zorgt voor een goede samenwerking om de gezamelijke doelen te bereiken.

Moshesi Shanaupe, dorpshoofd van Pelelu Tepu tevens bestuurslid van VIDS, wees erop dat hij goed heeft samengewerkt met het recent overleden grootopperhoofd Ashongo Alalaparoe.

Shanaupe zal de samenwerking voortzetten met de nieuwe granman. Hij benadrukte eveneens dat het hoog tijd is dat de collectieve rechten wettelijk erkend worden.

“Theo Jubitana, voorzitter van VIDS, is heengegaan en nu is ook granman Alalaparoe overleden. We moeten daarom haast maken om de wet grondenrechten goedgekeurd te krijgen, waardoor wij dat kunnen meemaken”, zei Shanaupe.

Joan van der Bosch, dorpshoofd van Pikin Poika en ook bestuurslid van VIDS, heeft namens de dorpshoofden de granman gecondoleerd met het groot verlies. Zij heeft hem op hart gedrukt dat de deur van VIDS altijd open staat voor het grootopperhoofd voor raad en daad.

BEKIJK OOK
Woning volledig in de as gelegd, geen gewonden

Zij wees Toeroemang erop dat Alalaparoe goed werk heeft verricht, omdat het bos in de woon- en leefomgeving van Kwamalasamutu onbeschadigd is gebleven in vergelijking met dat van andere gebieden waar er enorme kraters te zien zijn als gevolg van onder andere goudwinning.

De granman reageerde dat hij helemaal geen voorstander is van goudwinning in het Trio-gebied. “Na wan fisti sani gi a busi”, zei Toeroemang.

Verder maakte de granman kennis met Cylene France, waarnemend directeur van Bureau VIDS, en andere medewerkers. Toeroemang is onder de indruk van het werk van VIDS als traditioneel gezagsorgaan inclusief haar bureau.

Bestuurslid Joan van der Bosch heeft een Covid-19 tas van VIDS met daarin mond/neuskapjes en een T-shirt met het logo van de grondenrechtencampagne van VIDS overhandigd aan de granman en aan zijn tolk, Thomas Podima.

Ook een fotoboek over Inheemsen in Suriname van Milton Kam mocht Toeroemang in ontvangst nemen.