fbpx

Erdogan, Russen en BBC zeggen eensgezind: ‘Amerika steunt terroristen’

De Turkse president heeft Washington opnieuw beschuldigd van het financieren van terrorisme: “Jullie betaalden een heleboel dollars aan ISIS”, zei Recep Tayyip Erdoğan.

Hij deed de uitspraken kort nadat de BBC een geheime deal had onthuld: de door Amerika gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) mocht honderden ISIS-strijders laten ontsnappen uit de Syrische stad Raqqa; de bondgenoten onder leiding van de VS hadden ingestemd even de andere kant op te kijken.

Vrachtwagenchauffeurs vertelden aan de BBC dat hen duizenden dollars waren aangeboden om in het geheim ISIS-vechters en “tonnen aan wapens en munitie” uit Raqqa te smokkelen.

Ook de Russen hadden zich boos gemaakt om de weigering van de Amerikanen om luchtaanvallen uit te voeren op ISIS-konvooien, waardoor die ongehinderd de stad konden verlaten. Bovendien werden Russische gevechtsvliegtuigen die de terroristen wilden aanvallen, gehinderd door Amerikaanse toestellen die tegen alle afspraken in over het gebied vlogen.

Ook de Russen hebben eerder bewijs geleverd dat moest aantonen dat de Amerikanen de vrije hand lieten aan de SDF-rebellen wanneer die zich tussen de formaties van ISIS bewogen.