fbpx

Erdogan: Amerika moet stoppen met bewapenen terroristen

Koerdische milities in het noorden van Syrië worden bewapend door de Amerikanen. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van onstabiliteit in deze regio, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Hij wees tijdens een topontmoeting in Teheran met Rusland en Iran erop dat na hun bespreking geen nieuwe kansen zouden zijn om de situatie in het gebied op een vreedzame wijze op te lossen.

Hassan Rouhani en Erdoğan verschilden tijdens de ontmoeting van mening over de wijze waarop de oorlog in Syrië kan worden beëindigd.

Rouhani voerde aan dat de voortdurende aanwezigheid van jihadistische groepen in Idlib – het laatste overgebleven bolwerk van radicale islamisten in Syrië – een grote offensieve operatie rechtvaardigt.

Erdogan hamerde echter op de bezorgdheid van zijn regering over mogelijk verlies van burgerlevens en een massale uittocht van vluchtelingen uit het gebied naar Turkije, die zou kunnen worden veroorzaakt door een dergelijke militaire operatie.

Hij suggereerde dat de drie naties aandacht zouden moeten schenken aan Koerdische milities die door de Verenigde Staten worden bewapend, maar door de Turkse regering als terroristen worden beschouwd.