fbpx

Er komt geen ontwikkeling in Suriname, we hebben niet de kwaliteit en mentaliteit

INGEZONDEN- Wij hebben geen enkele kans om Suriname verder te ontwikkelen, om vooruitgang te brengen. Het zal dus een droom blijven, een mooie droom die voorlopig geen werkelijkheid gaat worden.

Tomba advertentie | GFC NieuwsDat is de harde realiteit op basis van de momentele omstandigheden in Suriname.

Ons land zou de komende jaren in geen enkel segment kunnen concurreren op de wereldmarkt, niet eens met een land als Guyana is dat mogelijk. Hoe denken beleidsmakers dan de strijd aan te gaan met concurrentielanden in de regio als Trinidad, Brazilië, Jamaica en anderen? Wij zijn daartoe niet in staat, we hebben de kwaliteit en de juiste mentaliteit niet.

Op welk vlak is Suriname sterk? Welke producten of diensten zouden wij kunnen exporteren of aanbieden en daarmee deviezen genereren? Geen regeringslid is in staat om dat specifiek aan te geven, om de simpele reden dat wij nergens echt sterk of gespecialiseerd in zijn.

Suriname is een importland. De balans tussen import en export is helemaal verstoord.  Wij zijn niet eens in staat om voldoende hoogwaardige kwaliteit groenten en vruchten te produceren voor ons eigen volk. Laat staan voor de export. Onze supermarkten zitten bomvol buitenlandse fruit, groenten en tegenwoordig zie ik zelfs rijst afkomstig buiten onze landsgrenzen.

In het buitenland staat men overigens echt niet te wachten op producten waarop staat ‘made in Surinam’.

Tomba advertentie | GFC NieuwsOok uit het toerisme valt er niet extreem veel te verdienen. De vliegreizen naar ons land zijn relatief erg duur, de hotels zijn niet goedkoop en er valt voor toeristen die niet houden van het binnenland bitter weinig te beleven in Paramaribo en omstreken.

Voor een paar honderd euro kan je al twee weken geheel verzorgd op vakantie in landen als Spanje, Tunesië en Turkije, waarbij je volpension logeert in eerste klasse hotels. Hier zouden toeristen het tienvoudige moeten betalen om elke dag te wandelen in een stad vol bedelaars, zwervers en zwerfvuil.

BEKIJK OOK
Sabakuproject grote beerput, Santokhi moet ingrijpen!

Hoe willen wij als land dan veel geld genereren uit het toerisme. De meerderheid zal kiezen voor veel goedkopere en beter opties met zichtbaar meer vertier. 

Ook de inkomsten die men denkt binnen te halen door oliewinning zullen flink tegenvallen. Olie zal steeds minder waard worden omdat talrijke landen afstappen van fossiele brandstoffen. Over 20 jaar is olie waarschijnlijk minder waard dan drinkwater.

Met de komst van steeds efficiëntere autobatterijen die zorgen voor een hogere actieradius van elektrische auto’s, zullen tegen die tijd ook alleen maar dit soort voertuigen geproduceerd worden. Die trend is nu al gaande. De komst van deze beter presterende accu’s voor elektrische auto’s is een kwestie van tijd. 

De vooruitgang van ons land op korte termijn is daarom een utopie! Zonder consistente inkomsten kan een land niet goed tot ontwikkeling worden gebracht.

Laten wij dus realistisch blijven. Zodra wij ons niet in lucratieve segmenten gaan specialiseren, zodat wij goed kunnen concurreren op de exportmarkt,  zal het met ons niet lukken.

En met de geringe hoogopgeleiden in Suriname, de slechte infrastructuur, de miserabele arbeidsmoraal, de onwil om van anderen te leren, de afkeer om open te staan voor nieuwe ontwikkelingen, onze mentaliteit, onze luiheid, zal onze vooruitgang nog heel lang een mooie droom blijven.

R. Pinas