Epidemioloog Krishnadath: ‘Wij moeten onze kinderen beschermen’

GFC NIEUWSREDACTIE- De medische zorgsector maakt moeilijke tijden door vanwege de verergerde COVID-19-situatie in ons land.

De aanhoudende coronapandemie legt een enorme druk op de beddencapaciteit en zorgverlening van de ziekenhuizen.

Vorige week is de Nationale Ziekenhuisraad uitgekomen met een statement dat een niet- rooskleurig beeld heeft geschetst.

De druk op de medische zorg neemt door de toename van coronageïnfecteerden. Niet alleen de beschikbaarheid van bedden is zorgelijk, maar ook is er onvoldoende mankracht beschikbaar.

Een nieuw fenomeen is dat kinderen ook ziek kunnen worden door de aanwezigheid van de nieuwe coronavarianten.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Mogelijk nieuwe gevaarlijkere virusvariant in buurland Brazilië opgedoken

Het coronavirus muteert volop en daardoor ontstaan er soms ook besmettelijkere varianten. In de periode van 23 maart tot 8 april zijn er wederom monsters van het virus opgestuurd voor onderzoek.

Het resultaat is dat meer dan 73 procent van de opgestuurde monsters een variant blijkt te zijn.

Epidemioloog Ingrid Krishnadath geeft aan dat de P1-oftewel Manaus-variant de gezondheidssector zorgen baart.

“In de vorige golf had je al kinderen die ziek waren en er was één geval, waarbij het kind zuurstof toegediend moest krijgen”.

“Bij de vorige golven werden kinderen minder vaak ziek, nu zijn we aan het begin van een ernstige situatie.”

“Er rouleren drie ernstige varianten in onze samenleving, waarvan de P1-variant momenteel zeer dominant is. Uit publicaties kunnen we zien dat kinderen wel ernstig ziek kunnen worden”, benadrukt de medisch specialist.

Ingrid Krishnadath zegt dat wij als samenleving het niet kunnen permitteren dat onze kinderen ziek worden.

“Wat wij doen is projecteren wat de situatie zal worden, in het bijzonder met de aanwezigheid van de P1-variant die in de eerste fase een toename had bij vooral kinderen.”

De epidemioloog accentueert dat er geen ruis moet zijn in de samenleving als kinderen wel of niet ziek kunnen worden.

Zij geeft aan dat er genoeg medisch-wetenschappelijke data is in de wereld die duidelijk aangeven wat de effecten van de zogenoemde nieuwe varianten zijn op kinderen.

“Wij moeten voorkomen dat kinderen ernstig ziek worden en jammer genoeg is de enigste maatregel die wij hebben om dat te voor komen de MoHaNa basisregels,” merkt Krishnadath op.

De wetenschapper spreekt haar hoop uit dat onderwijsgevenden en andere beroepen die actief bezig zijn met kinderen zo spoedig mogelijk gevaccineerd worden.

“Onze kinderen kunnen degelijk ziek worden.”

Overige berichten