fbpx

Enorme verliezen Colakreek door dambreuk en coronapandemie

GFC NIEUWSREDACTIE- Het recreatieoord Cola Kreek in Para, Suriname, lijdt vanaf 2020 enorme verliezen door een dambreuk en de coronapandemie.

Sedney Fiedries, die al langer dan 5 jaar als beheerder werkt bij Colakreek, zegt dat het een moeizame opstart is geweest sinds de coronamaatregelen zijn versoepeld.

Vanaf november 2021 konden de poorten van het grootste vakantieresort in het land opengaan, “maar zo vlot ging het niet. We hebben echt 2 jaar lang stil gezeten en de onkosten lopen verder op. Wij hebben ook niet zoveel personeel meer, maar het terrein is groot en moet onderhouden worden”, zegt Fiedries.

De sluis van Colakreek is ook in 2020 bij een overstroming gebroken en was een groot deel van Colakreek onderwater. “Zelfs een gedeelte van de plateaus en bepaalde bruggen die de eilandjes met elkaar verbinden zijn bijna allemaal weggespoeld door de overstroming”, zegt Fiedries.

Alle materiaal dat is meegenomen door het water zijn bij de sluis blijven liggen. “Dit heeft dus gemaakt dat de sluis nu kapot is.” Hierdoor kan het water niet worden afgesloten en stroomt dus weg.

Er is enigszins wel voor een noodoplossing gezorgd en zijn er grote zandzakken geplaatst enkele meters voor de dam, “om toch een beetje water tegen te houden, zodat er toch nog wat water in de kreek is.”