fbpx

Enorme menigte – meer dan 100.000 – in Israël protesteert tegen Netanyahu’s wetswijzigingen

GFC NIEUWSREDACTIE- Tienduizenden Israëli’s hebben zich in Tel Aviv verzameld om te protesteren tegen plannen van de nieuwe regering van premier Benjamin Netanyahu om het rechtssysteem van het land te herzien en het Hooggerechtshof te verzwakken.

Israëlische media, die de politie citeren, zeiden dat meer dan 100.000 mensen zich bij de protesten van zaterdag aansloten.

De rally volgde op een andere demonstratie vorige week die ook tienduizenden trok in een vroege uitdaging aan Netanyahu en zijn ultranationalistische en ultraorthodoxe regering – de meest rechtse in de Israëlische geschiedenis.

Het zegt dat zijn gerechtelijke veranderingen nodig zijn om overreach door activistische rechters te beteugelen, maar de plannen hebben felle tegenstand gekregen van groepen, waaronder advocaten, en hebben bezorgdheid gewekt bij bedrijfsleiders.

Tegenstanders zeggen dat de veranderingen een bedreiging vormen voor democratische checks and balances op ministers door de rechtbanken.

“Ze willen van ons een dictatuur maken, ze willen de democratie vernietigen”, zei het hoofd van de Israëlische orde van advocaten, Avi Chimi.

BEKIJK OOK
Australische politie arresteert meer dan 600 daders van huiselijk geweld in 4-daagse operatie

“Ze willen het gerechtelijk gezag vernietigen, er is geen democratisch land zonder een rechterlijke autoriteit.”
Netanyahu heeft de protesten, nu in hun derde week, afgedaan als een weigering van linkse tegenstanders om de resultaten van de verkiezingen van afgelopen november te accepteren.

De premier, die zelf terechtstaat op beschuldiging van corruptie, heeft beloofd door te gaan met de veranderingen.
De demonstranten, die Israëlische vlaggen en spandoeken droegen met de tekst “Onze kinderen zullen niet in een dictatuur leven”, zeggen dat de toekomst van de Israëlische democratie op het spel staat als de regering erin slaagt de plannen door te drukken, omdat ze de politieke controle over rechterlijke benoemingen zouden verscherpen en de bevoegdheden van het Hooggerechtshof zouden beperken om regeringsbesluiten of Knesset-wetten te vernietigen.

Foto: Al Jazeera