fbpx

Engeland weigert teruggave Venezolaans goud: ‘roofoverval’

De Bank of England weigert Venezuela zijn goud terug te geven. De bank is bang dat het goud gebruikt zal worden voor money laundering, of dat de Venezolaanse president Nicolas Maduro het zich zal toe-eigenen. Analisten spreken van een “roofoverval”.

Venezuela heeft voor 550 miljoen dollar aan goudstaven in bewaring gegeven aan Engeland als onderpand voor internationale leningen. De Engelse Centrale Bank wil Venezuela echter zijn bezit pas teruggeven als het Zuid-Amerikaanse land vertelt waar het voor gebruikt zal worden.

Sancties

De Britse opstelling staat niet los van de onlangs verzwaarde Amerikaanse sancties. De Verenigde Staten zeggen dat de verkoop van goud een manier is voor Venezuela om de Amerikaanse sancties te omzeilen.

Het land beschikt over een enorme goudreserve, naast belangrijke voorraden coltan, bauxiet, koper en diamant. Amerika wil niet dat Venezuela deze bodemschatten exploiteert, onder het mom dat zij gebruikt kunnen worden “als het belangrijkste middel dat de Venezolaanse regering heeft voor het uitvoeren van illegale transacties.

BEKIJK OOK
Inter-Guyanese spelen: Suriname volleybalkampioen

Door deze plundering beroven ze niet alleen de rijkdom van hun eigen mensen, maar het heeft ook ernstige gevolgen voor het milieu, wat blijkt uit de stijgende kwikniveaus in rivieren,” verklaarde National Security Adviser John Bolton.

Roofoverval

Jorge Martin van de organisatie Handen af van Venezuela noemt de Britse actie “niets minder dan een roofoverval.”

Hij wijst erop dat het gebruikelijk is dat landen delen van hun goudreserves onderbrengen in landen waar dat veiliger wordt geacht. Dat is echter hetzelfde als geld deponeren op een spaarrekening.

“Het is daar voor de veiligheid en het is niet aan de regering van dat land om beslissingen te nemen over het gebruik van dit geld. En dit bevestigt de juistheid van de beslissing van president Chavez enkele jaren terug, toen hij het grootste deel van de Venezolaanse goudreserve terughaalde uit Zwitserland. Dit is maar een restant”, zegt Martin.