fbpx
Elke werkende Surinamer een betaalbare nieuwe woning in Paramaribo

INGEZONDEN- Elke werkende Surinamer een betaalbare nieuwe woning in Paramaribo en omstreken.

Dat zou heel goed mogelijk zijn indien de nieuwe regering het verouderd denken over bouwstijlen opzij schuift en het parlement de wetgeving op de meest korte termijn wijzigt.

Het kan niet zo zijn dat wij anno 2020 nog steeds ervan uitgaan dat een ieder een huis moet bouwen op een stuk grond van tenminste 350 vierkante meter. Grond is duur, vooral in Paramaribo en niet veel mensen willen heel erg ver van de hoofdstad wonen.

Voor mensen met een laag inkomen is het haast onhaalbaar om een perceel met een dergelijke afmeting te kopen, nog minder om een huis erop te bouwen. Waarom wordt een ieder dan verplicht om een stuk grond groter dan 350 m2 te kopen? Een kleiner perceel kopen buiten het centrum mag niet vanwege een sterk verouderde wet.

Het gevolg is dat een eigen perceel en huis in Paramaribo een grote droom zal blijven voor heel veel mensen. Het wordt voor de gemiddelde burger onbetaalbaar gemaakt.

Om die reden zou de nieuwe regering kunnen kiezen voor goedkopere, andere veel efficiëntere bouwstijlen zoals appartementen met meerdere (7 en hoger) etages of rijtjeshuizen, net als in Nederland, Spanje, Japan en veel andere landen. Allen met een eigen balkon.

Niet een ieder hoeft een tuin van honderden vierkanten meters rondom een huis te hebben. Maar een zeer klein gedeelte woningbezitters in landen als Nederland heeft een eigen tuin en woont vrijstaand. De rest heeft geen tuin en leeft prima met volop woonplezier. Ook hoeft niet een ieder op de begane grond te wonen. Miljoenen mensen wonen op een (hoge) verdieping en zijn gelukkig zonder een vrijstaand huis.

De appartementen hoeven ook geen honderden m2 groot te zijn. Een single kan goed leven in een appartement van 50 m2, een echtpaar zonder kinderen in een van 65 m2.  Mensen met kinderen kunnen uiteraard groter wonen.

Zo kunnen er op goede locaties in Paramaribo talrijke personen geholpen worden aan goedkope, voor hen betaalbare woningen die veel leefplezier kunnen opleveren en minder onderhoud en onderhoudskosten vergen. 

De wetgeving moet ook aangepast worden door het parlement, zodat het kopen van een appartement op naam, dus het perceel hoeft niet op naam te staan, normaal kan plaatsvinden.

Suriname is een van de weinige landen die nog met een totaal verouderd systeem werkt. Het zou daarom erg verstandig zijn indien beleidsmakers het roer op dit vlak volledig omgooien.

Jennifer Atmo

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.