fbpx

Elke persoon is een potentiële COVID-19 geïnfecteerde

GFC NIEUWS- Suriname hanteert sinds kort Code Rood voor de aanduiding van de COVID-19-pandemie.

“Er is nu lokale verspreiding. Een besmette persoon die nu niet symptomatisch is, zou overal kunnen rondlopen. Ik denk dat men de essentie niet snapt van waar we nu in zijn. We zijn in Code Rood. COVID-19 kan overal in het land zijn”. Dit deelde de directeur van Volksgezondheid Cleopatra Jessurun mee tijdens een spoed persconferentie.

De directeur zegt dat het niet naleven van de COVID-19 maatregelen de afgelopen dagen ertoe heeft bijgedragen dat wij het gevreesde moment, waar weken voor wordt gewaarschuwd door onder andere het ministerie van Volksgezondheid, ook Suriname heeft bereikt. “Hadden wij ons aan de maatregelen gehouden, dan was de verspreiding niet zo snel en wijdverspreid gegaan”, zegt directeur Jessurun.

Het aantal positief besmette personen steeg in het weekend van 5 naar 13 actieve gevallen. “We zijn bij het gevreesde moment gekomen”, zei Jessurun. Zij riep de samenleving op om kalm te blijven en de bekende regels in acht te blijven nemen. Er is een epidemiologisch team bezig geweest om de situatieanalyse te maken, waarna verdere beslissingen genomen zullen worden.

BEKIJK OOK
Speciale herdenking Internationale dag van Yoga

Albina wordt nu gekenmerkt als ‘’rode zone’’ vanwege het hoge besmettingsgevaar in dit gebied. Het ministerie van Volksgezondheid adviseert burgers die over straat gaan, vanaf heden om mond – en neusbedekking toe te passen. De mond- en neusbedekking mag een zakdoek zijn of gemaakt van pangiestof, katoen of een andere dikke stof. Op www.covid.19.sr zijn er instructies hoe men zelf zo een mond – en neuskapje kan maken.

De directeur benadrukte nog eens het belang van het in acht nemen van de gezondheidsmaatregelen, zoals regelmatig handen te wassen, lichamelijk contact vermijden, de 2 meter afstand in acht nemen en bij griepverschijnselen onmiddellijk contact op te nemen met de huisarts. Indien de huisarts niet te bereiken is, kan gebeld worden met de BOG hotline op 178.