fbpx

Elke 500 extra stappen dagelijks door oudere volwassenen verminderen hartziekten

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe studie wees uit dat het lopen van nog eens 500 stappen, of ongeveer een kwart mijl, per dag geassocieerd was met een 14% lager risico op hartaandoeningen, beroertes of hartfalen.

Dat toont voorlopig onderzoek dat moet worden gepresenteerd op de Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2023 van de American Heart Association.

Vergeleken met volwassenen die minder dan 2.000 stappen per dag namen, hadden volwassenen die ongeveer 4.500 stappen per dag namen een 77% lager waargenomen risico op het ervaren van een cardiovasculaire gebeurtenis.

Bijna 12% van de oudere volwassenen met minder dan 2.000 stappen per dag had een cardiovasculaire gebeurtenis, vergeleken met 3,5% van de deelnemers die ongeveer 4.500 stappen per dag liepen.

BEKIJK OOK
Bloedneus baby: als die na 10 minuten niet stopt direct naar de spoedeisende hulp

Elke extra 500 stappen per dag werd stapsgewijs geassocieerd met een 14% lager risico op hart- en vaatziekten.

“Stappen zijn een gemakkelijke manier om fysieke activiteit te meten, en meer dagelijkse stappen werden geassocieerd met een lager risico op een cardiovasculaire ziekte-gerelateerde gebeurtenis bij oudere volwassenen,” zei Erin E. Dooley, Ph.D., een assistent-professor epidemiologie aan de Universiteit van Alabama aan de Birmingham School of Public Health en hoofdonderzoeker van de studie.

Aanvullend onderzoek is nodig om te bepalen of het voldoen aan een hoger dagelijks aantal stappen hart- en vaatziekten voorkomt of vertraagt, of dat lagere stappentellingen een indicator kunnen zijn van onderliggende ziekte.