fbpx
Elias overhandigt Nationaal COVID-19 Plan aan PAHO

GFC NIEUWS De minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, heeft op 25 juni het “Final National COVID-19 Preparedness and Response Plan” en “Final Comprehensive Need Lists Preparedness and Response for COVID-19” officieel overhandigd aan PAHO / WHO-vertegenwoordiger Karen Lewis-Bell.

PAHO gaf technische begeleiding bij de ontwikkeling van het plan en blijft voortdurende ondersteuning bieden aan de COVID-19-respons, waaronder de levering van persoonlijke beschermingsmiddelen en testkits voor diagnose van de ziekte.

De begeleidingsprincipes bij de geplande uitgebreide nationale strategische voorbereiding en respons op de COVID-19-pandemie zijn:

– vertraag en stop de transmissie, voorkom uitbraken en vertraag de verspreiding
– zorgen voor optimale zorg bij alle patiënten, vooral bij ernstig zieken
– minimaliseren en verminderen van de impact van de epidemie op de Surinaamse gezondheidssystemen, sociale diensten en economische activiteit.

Suriname heeft duidelijke maatregelen genomen om te reageren op de COVID-19-pandemie: sluiting van alle scholen, grenzen en internationale luchthavens, fysieke afstand, een avondklok van 20:00 – 06:00 uur, verplichte overheidsquarantaine voor gerepatrieerde burgers, contact tracering van alle gediagnosticeerde gevallen en gedeeltelijke vergrendeling.

Ook heeft Suriname verschillende voordelen aan het respons op de COVID-19-pandemie, namelijk: een relatief vroege en beslissende respons, een jonge bevolking, geen bevolkingsdichtheid. De uitdagingen van Suriname zijn de bescherming van het grote achterland en het monitoren van de grote grensrivieren in het Oosten en het Westen.

Aangezien er naar verwachting 600 geïnfecteerde mensen zullen zijn, is er een lijst opgesteld met een geraamd budget. Bij het opstellen van de behoeften lijst is rekening gehouden met verschillende aspecten: beleidsfactoren, leiderschap en organisatie van het respons, communicatie, informatie en verspreiding van informatie, grensbewakingsbeleid, beleid om besmetting te beperken, testen op COVID-19 en laboratoriumbehoeften, quarantaine- en isolatiebeleid, opgenomen patiënten, ICU-patiënten en behandeling van COVID-19, human resources, inkoop en financiën en budgettering.

Meer nieuws

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.