fbpx
Elias informeert delegatie VHP en NPS over Covid-19

GFC NIEUWS- Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft de delegatie van NPS en VHP ontvangen op zijn kantoor.

De politici van deze politieke partijen hebben zich laten informeren over de recente ontwikkelingen rond de Covid-19 uitbraak. Ook hebben ze hun ondersteuning toegezegd en de bewindsman gevraagd waar ze kunnen inspelen met mankrachten en middelen.

De bewindvoerder noemde de gesprekken met beide partijen prijzenswaardig en vruchtbaar. Elias gaf aan dat de situatie voor nu wel onder controle. Maar, als het virus zich verder zal verspreiden, dan is elke vorm van hulp hard nodig.

De bewindsman deed een beroep op de partijgenoten om zoveel mogelijk de gemeenschap te helpen informeren over de preventieve maatregelen die getroffen worden tegen het virus. Dit zou via hun geëigende kanalen en via de media kunnen. Elias benadrukte dat in deze periode het Covid-19 team iedereen, dwars door de politiek heen, nodig heeft. “Op de calamiteitenschaal staat Suriname ‘groen’, maar op het moment dat het naar ‘oranje’ springt, hebben we iedereen heel hard nodig. Daarom is het van belang dat we al onze mensen en middelen in kaart brengen en ready houden”, zegt Elias.

Jerrel Pawiroredjo, ondervoorzitter van de NPS, is reeds nauw betrokken bij het geheel. Hij gaf aan dat de medische deskundigen van de NPS de tot nu toe getroffen maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen, ondersteunen. Volgens Pawiroredjo hebben deze maatregelen ertoe geleid dat de situatie nu goed onder controle is.

Ook adviseert de NPS om de repatriatie van ingezetenen gedegen voor te bereiden en gefaseerd uit te voeren, zodat de kans op import van besmette personen of verspreiding via de routes geminimaliseerd kan worden.

Maaltie Sardjoe, ondervoorzitter van de VHP, zei dat de partij vanaf het begin al een team heeft samengesteld. Dew Sharman, VHP-parlementariër, is ook nauw betrokken in het geheel. Sardjoe merkte op dat er posters zijn gemaakt voor de interne structuren die naar alle districten zijn opgestuurd. De spotjes willen ze in alle talen vertalen, zodat de boodschap de totale gemeenschap kan bereiken.

Het team wil graag inspelen op de behoefte die er is en zijn voornemens om een compleet logistiek netwerk op te zetten. Mensen die niet in staat zijn hun boodschappen te halen vanwege quarantaine, kunnen dan een beroep doen op dit team. Ook artsen zijn voorzien van informatie.

Daarnaast heeft de partij alle activiteiten aangepast en wordt er rekening gehouden met samenscholing. Verder worden alle preventieve maatregelen in acht genomen. De minister voegde toe dat het BOG reeds bezig is om de informatie, hetzij audio of beeldmateriaal, worden in de verschillende talen vertaald.

Ruben Del Prado, beleidsadviseur van Volksgezondheid, vroeg beide partijen om mee te denken over eventuele plekken die kunnen dienen als overheidsquarantaine. De Surinamers die gestrand zijn in het buitenland, willen allen heel snel terug zijn. Beide partijen hebben hun volledige medewerking toegezegd aan het ministerie.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…