Elf jaren in Amerikaanse gevangenis zonder rechtszaak, zonder veroordeling

Steven Jessie Harris liep dinsdag de Clay County-gevangenis in de Amerikaanse stad West Point (Mississippi) uit als vrij man: hij had toen 11 jaren gezeten – zonder rechtszaak of veroordeling.

Het vervolgingsapparaat is niet blij met zijn vrijlating. De sheriff van Clay County is ervan overtuigd dat Harris zijn toen 72-jarige vader in 2005 heeft doodgeschoten.

Hij zou daarna bij een lokaal restaurant geschoten hebben op passerende auto’s. daarna stak hij iemand neer op een parkeerplaats en stal een auto met de chauffeuse er nog in: diefstal met ontvoering, dus.

Vóór hij zich uiteindelijk overgaf, zou hij eerst nog drie politiemensen hebben neergeschoten.

Harris werd in 2006 aangeklaagd op 11 punten, waaronder moord, gewapende roofoverval en ontvoering. Hij zat sindsdien gevangen, maar werd nooit berecht.

En dat is tegen de grondwet, meent zijn advocaat.

In 2007 werd Harris onderzocht in een ziekenhuis en de artsen vonden symptomen van schiszofrenie. Een jaar later concludeerden artsen dat Harris geestelijk niet in staat was de ernst van zijn daden te overzien.

Dinsdag werd zijn zaak op alle punten geseponeerd. Zijn tweelingbroer beloofde voor hem te zorgen en erop te letten dat hij zijn medicatie inneemt.

Overige berichten