Eind goed, al goed voor Egyptische smokkelaartjes

Mahfouz Diab (16) en vijf van zijn vrienden werden betrapt op het smokkelen van kleding, voor 150 Egyptische pond per dag, langs de Egyptische douane in Port Said.

Zij dreigden, ter bescherming van de Egyptische samenleving, voor lange tijd achter tralies te verdwijnen – tot een van Egyptes rijkste mannen ingreep.

De kwestie kwam in het nieuws omdat een video in omloop kwam waarop de zes jeugdige smokkelaars op agressieve wijze worden ondervraagd door een journaliste.

Vooral de vraag waarom zij niet gingen investeren in plaats van smokkelen, wekte grote woede op sociale media.

Omstandigheden zijn moeilijk

De jongens hadden 700 kilometers gereisd om werk te zoeken. “Je voelt niet wat we lijden. Verwacht u dat 50 Egyptische ponden drie meisjes en hun moeder zullen voeden. De omstandigheden zijn moeilijk,” beet Diab van zich af tegen de interviewer.

Hij viel de Egyptische autoriteiten aan die volgens hem “een oogje dichtknijpen voor mensen die miljoenen per dag maakten in de misdaad maar arme mensen die voor 150 Egyptische ponden werkten, arresteerden.”

De Egyptische miljardair Nagiub Sawiris schoot de jongens te hulp. Hij betaalde hun borgtocht en zorgde voor een advocaat.

Direct nadat de jongens op vrije voeten waren, nam Sawaris hen in dienst. Mohamed Saeed, een ingenieur, zegt dat hij sympathiseerde met de jongens.

“Zij werden zo agressief benaderd, ik had het gevoel dat ze drugs of artefacten hadden gesmokkeld […] in godsnaam, het zijn gewoon een stel kinderen die kleding smokkelden,” zei hij.

Adel Al-Ghadhban, gouverneur van Port Said, verontschuldigde zich voor de video en zei dat de politie smokkelaars arresteerde om de Egyptische maatschappij te beschermen en manipulatie van kinderen bij smokkeloperaties te voorkomen.

Overige berichten