‘Eigen boef lichter straffen’: VVD wil invoering strafrechtelijke Apartheid in Nederlandse wijken

De Nederlandse Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) heeft een briljant idee om de criminaliteit onder migranten tegen te gaan: Apartheid in het strafrecht.

Criminelen die wonen in wijken waar veel buitenlanders wonen – zogenoemde probleemwijken – moeten tweemaal harder worden bestraft dan de eigen boeven, stelde de VVD woensdag bij monde van fractieleider Klaas Dijkhoff in het Nederlandse parlement voor.

De aparte straffen moeten gelden voor inwoners van wijken waar minstens de helft van de populatie van niet-westerse afkomst is, veel mensen werkloos zijn, het opleidingsniveau laag en de criminaliteit hoog is.

Verlichting

Probleemwijken worden zo “verlichtingswijken”, denkt Dijkhoff. Verlichting is namelijk, zegt hij, “iets wat mensen in die wijken niet hebben doorgemaakt.”

Dijkhoff kreeg in het parlement weinig bijval. “Postcode-racisme”, noemde Tunahan Kuzu (Denk) het plan. “Mensen dwingen tot vrijheid… daar word ik een beetje huiverig van”, zei Gert-Jan Segers (ChristenUnie).

En GroenLinkser Jesse Klaver vroeg zich af waarom Dijkhoff geen zwaardere straffen eist voor witteboordencriminelen: “Waarom niet zwaardere straffen voor frauderende uitvaartondernemers, of huisjesmelkers?” 

Klaas Dijkhoff is partijgenoot van Stef Blok, die onlangs door het stof moest vanwege zijn failed state-uitspraken over onder andere Suriname.

Overige berichten