fbpx

Eierstokverwijdering vóór de menopauze kan de kansen van een vrouw op Parkinson verhogen

GFC NIEUWSREDACTIE- Vrouwen die beide eierstokken vóór de menopauze hebben verwijderd, kunnen jaren later een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson, suggereert een nieuwe studie.

Kijkend naar tientallen jaren aan gegevens over meer dan 5.000 vrouwen, ontdekten onderzoekers dat degenen die beide eierstokken vóór de leeftijd van 43 jaar hadden verwijderd, vijf keer meer kans hadden om uiteindelijk de diagnose parkinson te krijgen, versus vrouwen van hun leeftijd die de operatie niet hadden ondergaan.

Experts zeiden dat de resultaten niet bewijzen dat de operatie Parkinson veroorzaakt. Maar ze zijn in lijn met sommige eerdere studies – en ze ondersteunen de theorie dat voortijdig oestrogeenverlies bij sommige vrouwen kan bijdragen aan Parkinson.

BEKIJK OOK
Verminderde activiteit en hoge suikerconsumptie slechter voor mannen dan vrouwen

De ziekte van Parkinson treft bijna 1 miljoen mensen in de Verenigde Staten, volgens de Parkinson’s Foundation. Het is een hersenziekte die na verloop van tijd cellen vernietigt of uitschakelt die dopamine produceren, een chemische stof die helpt bij het reguleren van beweging en emotionele reacties.

De meest zichtbare symptomen van Parkinson zijn bewegingsgerelateerd – tremoren, stijve ledematen en coördinatieproblemen – maar de effecten zijn breed en omvatten depressie, prikkelbaarheid en problemen met geheugen en denkvaardigheden.