Effecten alcohol op gezondheid

Wie dagelijks een paar glazen bier of wijn drinkt, heeft een hoger risico om kanker te ontwikkelen. Ook bij kleine hoeveelheden alcohol neemt de kans op kanker in het algemeen toe. Voor een aantal soorten kanker is het verband met alcohol wetenschappelijk aangetoond, namelijk voor slokdarmkanker, mond- en keelkanker, leverkanker, borstkanker, maagkanker en kanker aan de dikke darm.

Voor de meeste van deze kankersoorten heb je een verhoogde kans bij meer dan twee glazen per dag. Echter, het risico op borst-, mond-, en keel- en slokdarmkanker is al verhoogd bij minder dan één glas per dag. Dit concludeerde het World Cancer Research Fund, een internationale organisatie die onderzoek naar kanker doet.

Er zijn nog meer ziektes waar je een grotere kans op hebt als je (veel) alcohol drinkt, namelijk beroertes, leverziektes, diabetes type 2 en verminderde vruchtbaarheid.

Toch lijkt alcohol niet alleen maar negatieve effecten te hebben. Zo kan een matige alcoholconsumptie (minder dan anderhalf glas alcohol per dag) de kans op hart- en vaatziekten en dementie verlagen. Bovendien lijkt het erop dat maximaal anderhalf glas bier of wijn per dag de kans op longkanker kan verlagen. De kans op nierkanker is mogelijk lager bij maximaal twee glazen alcohol per dag. Naar deze effecten wordt nog volop onderzoek gedaan.

Overige berichten