fbpx

Eerste Surinaamse Oranje-international Humphrey Mijnals (88) overleden

GFC NIEUWS-Voormalig Oranje-international Humphrey Mijnals is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

Mijnals was de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die voor het Nederlands elftal speelde. Hij speelde onder meer in de achterhoede van de Utrechtse eredivisieclub USV Elinkwijk.

Met de Surinaamse voetbalclub SV Robinhood werd hij viermaal landskampioen (1953-1956).

Mijnals’ eerste professionele internationale voetbalactiviteiten waren in Brazilië gedurende een half jaar. Hierna keerde hij terug naar Suriname.

Hij debuteerde in het Nederlands voetbalelftal op 3 april 1960 in een thuisinterland tegen Bulgarije. Mijnals, bijgenaamd Minna, is vooral beroemd vanwege een omhaal die hij in die wedstrijd in het eigen doelgebied maakte, nadat de bal na een doelpoging van een van de Bulgaren via de lat weer het veld in kwam.

In totaal speelde Mijnals voor Nederland ‘slechts’ drie interlands, waaronder eentje tegen Suriname, omdat hij in conflict raakte met de KNVB. Het conflict rees na een oefentrip naar Zuid- en Midden-Amerika. Tegenover een journalist deed hij zijn beklag over het vertoonde spel en selectiebeleid, waarna hij door de bond op de lijst van ongewenste spelers werd geplaatst.

BEKIJK OOK
Somohardjo verwacht succesvolle uitvoering PSR

Daarnaast speelde hij 45 keer in het Surinaams nationaal elftal al is onduidelijk hoeveel van die wedstrijden als officiële interland gelden.

Na zijn spelersloopbaan werd hij actief als trainer van de Utrechtse amateurclub Faja Lobi die geheel bestond uit Surinaamse Nederlanders.

In 1999 werd hij gekozen tot Surinaams voetballer van de eeuw.

Mijnals kreeg bovendien op 24 augustus 2008 de Sportpenning van de gemeente Utrecht.