fbpx
Eerste stap naar standaardisatie binnen honingsector een feit

GFC NIEUWS- Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft als verantwoordelijke voor standaarden in Suriname de Nationale Standaard “Specificaties voor Honing” afgekondigd op 26 februari.

Het is een streven om een zekere ordening teweeg te brengen in de samenleving in het algemeen en ter stroomlijning met regionale en internationale richtlijnen in het bijzonder. V

oor het realiseren hiervan is er door het Surinaams Standaarden Bureau in 2018 een Technische Commissie samengesteld voor de ontwikkeling van een standaard voor Honing. Aan deze standaard hebben verschillende stakeholders uit de sector gewerkt, te weten:

Bij de ontwikkeling van deze standaard is gebruik gemaakt van het document: ⎯ Caricom Regional Organisation for Standards and Quality, CRS 18:2011 Specification for Honey.

Gebruikers van deze standaard worden dan ook aangemoedigd om te voldoen aan meer dan de minimale eisen die in dit document zijn vastgelegd.

Sinds enkele jaren hebben handelaren en consumenten hun bezorgdheid geuit over de kwaliteit van honing op de markt. Meer recent zijn ze vergezeld door commerciële imkers en fabrikanten die de grondstof gebruiken.

Er is ook een groeiende internationale vraag naar standaarden, vooral om aan de steeds strengere eisen voor export te voldoen. Deze nationale standaard is ontwikkeld om de kwaliteitseisen voor honing te specificeren en te harmoniseren die verder moeten zorgen voor een aanvaardbare productkwaliteit en veiligheid voor menselijke consumptie.

Hierbij wordt de hoop uitgesproken dat deze standaard een bijdrage levert aan de verdere groei en versterking van de honingsector in Suriname.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.