Eerste stap naar moderne en digitale effectenbeurs voor Suriname

OuroX, het Amerikaanse Financial Technology bedrijf, opgericht door Surinaamse ondernemers, heeft vorige week een intentieverklaring getekend met de Vereniging voor de Effectenhandel in Suriname (VvES), oftewel de huidige Suriname Stock Exchange.

Dit met als doel het oprichten van een moderne, digitale effectenbeurs voor Suriname, zoals de Wet op de Kapitaalmarkt 2014 vereist.

Een digitale effectenbeurs zal een scala aan financiële instrumenten bieden aan de economie van Suriname. Dit faciliteert transparantie, efficiëntie en beter toezicht op de Kapitaal Markt. De tijd van enige afhankelijkheid van het aantrekken van kapitaal uit de leensfeer is voorbij.

Dit biedt niet alleen mogelijkheden voor klein, middel en grote ondernemingen, maar ook voor banken, beleggingsfondsen, pensioenfondsen en voor de overheid. Met de procedure voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen en toestemmingen van de monetaire autoriteiten is reeds een voortvarende aanvang gemaakt.

De digitale effectenbeurs van OuroX voor Suriname wordt gebouwd met ‘’state of the art’’ exchange software van het Amerikaanse FinTech moederbedrijf. Deze is gecreëerd door dezelfde ontwikkelaars als die van de toonaangevende Chicago Mercantile Exchange (CME). Via deze weg is de digitale Surinaamse effectenbeurs verzekerd van aansluiting op internationale kapitaalmarkten, alsook van het modernste op het gebied van internationale financial compliance.

Het doel van OuroX is om financiële transacties en interacties in Suriname, maar ook de rest van de Zuid-Amerikaanse en Caraïbische regio te verbeteren middels gebruik van de modernste technologieën.

Een digitale effectenbeurs in Suriname is daar het begin van. Het ontwikkelen van de Surinaamse Kapitaal Markt naar internationale standaarden is hiervan het primaire doel.

In de nabije toekomst volgt de mogelijkheid om via de overige producten van OuroX snel, makkelijk, betrouwbaar en tegen lage transactiekosten geld over te maken naar elkaar; tevens naar familie en vrienden in het buitenland via internet en mobiel. Zo ook de mogelijkheid om online producten te kopen, verkopen en meer.

OuroX kijkt daarom ook uit naar een nauwe samenwerking met de Surinaamse ondernemers, beleidsmakers en toezichthouders, banken en financiële instellingen, om de effectenbeurs gezamenlijk maximaal te kunnen exploiteren. ‘’En dan hebben we het nog niet eens over overige kapitaalproducten op een effectenbeurs, waaronder vastgoed, commodities (o.a. goud en olie),
en in de toekomst ook FOREX/ valutaproducten”, aldus Serge Tjin Wong Joe, President Business Development van OuroX.

Met ondersteuning en advies van de huidige Suriname Stock Exchange, welke ruim 25 jaren pionierend actief is geweest, meent OuroX een aanzienlijke positieve impuls te zullen geven aan het lokale investeringsklimaat. De Suriname Stock Exchange heeft een solide fundering gelegd met betrekking tot structuur en compliance, waardoor het land een voorsprong heeft ten opzichte van andere effectenbeurzen in de rest van de regio.

‘’Belangrijk om te weten is dat dit geen verre toekomstmuziek is, maar dat dit op korte termijn uitvoerbaar en implementeerbaar is. Met een volledige samenwerking en ondersteuning van de gehele financiële sector kan dit al binnen enkele maanden mogelijk zijn’’, aldus Parbhoe, de directeur van OuroX.

Educatie over de werking en mogelijkheden van een digitale effectenbeurs voor alle actoren zal een belangrijk onderdeel worden van het marketing en communicatie traject van OuroX. Deze financiële instrumenten die in Europa, Amerika en Azië dagelijks worden gebruikt, zijn voor onze Surinaamse economie nog nieuw. ‘’Het mooie ervan is, dat wij het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. In combinatie met de nieuwste financiële technologie, kunnen wij betrekkelijk snel die achterstand overbruggen. De kennis en knowhow hebben wij in huis en zullen wij als land snel opdoen. Daar heb ik alle vertrouwen in,’’ zegt Parbhoe.