fbpx
Eerste solo-expositie Isan Corinde: verrassend veelzijdig

Art Gallery Sukru Oso presenteert van 10 tot en met 12 april Avo Sondi, de eerste solo-expositie van Isan Corinde. In 2012 studeerde Corinde (1990) af aan de Nola Hatterman Art Academy. Sindsdien timmert deze kunstenaar flink aan de weg. Hij gaat door met schilderen, maar maakt ook sculpturen.

Corinde ontdekt nieuwe materialen en technieken, maar blijft inspiratie putten uit zijn jeugd in Brokopondo. Avo Sondi betekent letterlijk: dingen van mijn oma, maar staat ook voor gebruiken van mijn voorouders.

Corinde deed in 2012 mee aan een groepsexpo, met schilderijen rond het thema “Oso Tori”. Het vele roodbruin in zijn schilderijen deed denken aan de kleur van bauxiet. Hij toonde herkenbare taferelen uit de Saramakaanse leefomgeving en cultuur. Drie jaar later, in de sfeervolle gallery aan de Cornelis Jongbawstraat, toont Corinde ook enkele abstracte werken. Hij komt los van het figuratieve en werkt – letterlijk! – minder “plat”. Zijn verrassende sculpturen – uit hout en gaas – laten zien dat hij ook driedimensionaal prima uit de voeten kan.

Corinde ontwikkelt zich niet alleen als kunstenaar, maar zet zich ook in voor de artistieke ontplooiing van kinderen. In 2014 introduceerde hij in “zijn” district recycling art: met tientallen kinderen bouwde hij een installatie van afvalmateriaal, die nog steeds te zien is op een centraal punt in Brownsweg.

Ook in 2014 maakte hij muurschilderingen in Huize Betheljada en het Maria Internaat. En op schoolpleinen in en buiten Paramaribo prijken zijn Batra Anansi en Batra Son, kunstwerken waarin kinderen hun petflessen mogen deponeren. Hij maakte er tientallen voor het milieuproject Moro Batra Bakru van Villa Zapakara. Daarnaast werkt hij regelmatig samen met buitenlandse kunstenaars, in en buiten Suriname.

Gallery Sukru Oso is voor Corinde een vertrouwde omgeving: eerder dit jaar maakte hij er met een groep kinderen een installatie tijdens het project Recycling with a twist. Dit kunstwerk is bij opbod verkocht; de opbrengst ging naar een van de goede doelen waarvoor dit evenement in het leven is geroepen.

De opening van Avo Sondi valt samen met de première van Mi Da Isan Corinde, een minidocu van Idi Lemmers. In dit gefilmde portret van de kunstenaar zien we de diploma-uitreiking bij Nola en horen we de kunstenaar vertellen over zijn inspiratie en passies, dromen en drijfveren. Dit mooie persoonlijke verhaal is nog een extra reden om de expo Avo Sondi te bezoeken.

Avo Sondi, Gallery Sukru Oso, Cornelis Jongbawstraat 16A
Vrijdag 10 tot en met zondag 12 april van 19 tot 22 uur

Foto: Edwien Bodjie

Meer nieuws

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)