fbpx
Eerste SDCP-meeting tussen Suriname en Guyana in november

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi en zijn Guyanese ambtgenoot Mohamed Irfaan Ali hebben in het afgelopen weekend tijdens de aanwezigheid van het Surinaamse staatshoofd bij de inauguratie van Irfaan Ali afgesproken dat er een Strategic Dialogue and Coöperation Platform (SDCP) komt tussen beide landen.

Het gaat om een strategisch dialoog en samenwerkingsplatform, dat geleid zal worden door de beide presidenten. De eerste SDCP-meeting staat al voor november gepland. Gekozen is voor deze maand, omdat in het kader van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking rond die tijd meteen een aantal zaken kan afronden.

De bewindsman heeft op 8 augustus samen met president Santokhi en first lady Melissa Santokhi-Seenacherry de inwijding van Irfaan Ali tot Guyana’s negende staatshoofd bijgewoond. De SDCP is een van de afspraken die is voortgevloeid uit de bilaterale gesprekken tussen de twee regeringsleiders. Zo gaf minister Ramdin te kennen tijdens de persconferentie die na terugkomst op Zorg en Hoop werd gehouden.

In de SDCP zullen de Surinaamse en Guyanese ministers van Buitenlandse Zaken, Financiën, Natuurlijke Hulpbronnen en, afhankelijk van het onderwerp, ook andere ministers zitting hebben. Indien nodig en ook afhankelijk van het onderwerp zullen ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven worden gevraagd te participeren.

Minister Ramdin zegt dat per jaar minimaal twee van dit soort meetings gehouden zullen worden, een in Suriname en de andere in Guyana. De mogelijkheid is opengehouden om dit soort meetings ook op een andere locatie te hebben.

Concreet is afgesproken dat er een evaluatie zal worden gemaakt van de bestaande structuren tussen Suriname en Guyana. Die exercitie moet op technisch niveau plaatsvinden, waarbij de stand van zaken tussen de twee buurlanden moet worden opgemaakt. Het gaat dan om de uitdagingen en huidige problemen, zoals issues die spelen aan de grens. Al deze zaken moeten allemaal voor 15 september in kaart zijn gebracht.

De desbetreffende ministers zullen rond begin september, afhankelijk van hoeveel werk is verzet, beginnen met het voorbereiden van de strategische agenda voor de eerste ontmoeting in november. De verwachting is dat tijdens die vergadering een aantal documenten ondertekend zullen worden tussen de beide regeringen.

Meer nieuws

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…