fbpx
Hartvormige kussens voor emotionele ondersteuning borstkankerpatiënten

GFC NIEUWS- De president van Inner Wheel Paramaribo (IWP), Es Ataoellah, heeft de overhandiging van kussens gedaan aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), bestemd voor borstkankerpatiënten.

De kussens in de vorm van een hart zijn gedoneerd in het kader van de Borstkanker Awareness maand, namelijk de maand oktober.

De donatie van deze hartkussens maakt deel uit van het Hartkussen Project. Dit project, ook wel het boezemkussen project genoemd, wordt uitgevoerd door één van de commissies binnen IWP met de naam VVV-commissie. De betekenis van VVV is Vrouwen Voor Vrouwen. Met de donatie van SRD 15.000 door Qualogy Caribbean gaat VVV ongeveer 400 kussens kunnen maken, die over een tijdsduur van een jaar zullen worden gedistribueerd aan AZP.

“De hartkussens worden door de leden van IWP zelf gefabriceerd. Er wordt enorm veel liefde en aandacht in gestopt en we zijn heel erg dankbaar dat wij als Club, deze groep vrouwen met borstkanker een hart onder de riem kunnen steken”, zegt Romila Ramdin, lid van de VVV-commissie van Inner Wheel Paramaribo.

Ramdin is een van de borstkanker survivors, die een van deze hartkussens heeft ontvangen. “Dit kussen heeft mij enorm geholpen na mijn operatie. Niet alleen tegen mijn oedeem, maar het kussen was ook mijn troost.” Zij sprak namens IWP tijdens de donatie.

Merve Smit – Koç, oncologieverpleegkundige in AZP, heeft uitleg gegeven van de functie van deze kussens. De kussens zijn ontworpen om onder de oksel te plaatsen ter ondersteuning bij pijn aan de chirurgische wond en helpt spanning te reduceren als zwelling onder de arm optreedt. Meestal biedt het kussen ook een emotioneel support en toont empathie aan de slachtoffers van borstkanker.

De eerste partij hartkussens is in ontvangst genomen op 30 oktober 2020 door de hoofdzuster van de afdeling Oncologie, Marlene Anantoewe.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.