fbpx

Eerste menstruatie op jongere leeftijd gelinkt aan chronische pijn bij vrouwen

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Vrouwen die jonger waren op het moment van hun eerste menstruatie (menarche) hebben meer kans om chronische pijn op volwassen leeftijd te melden.

Dat blijkt uit de officiële publicatie van de International Association for the Study of Pain (IASP).

De bevindingen dragen bij aan eerder bewijs dat suggereert dat verhoogde oestrogeenspiegels geassocieerd met vroege menarche kunnen bijdragen aan pijn en aan sekseverschillen in pijn in het algemeen.

De studie omvatte gegevens over meer dan 12.000 vrouwen (gemiddelde leeftijd 55) die deelnamen aan de Tromsø Study, een lopend bevolkingsonderzoek naar de gezondheid van mensen in Noord-Noorwegen.

BEKIJK OOK  Depressieve jongemannen goed geholpen met gezonde voeding

De onderzoekers analyseerden associaties tussen de zelfgerapporteerde leeftijd van vrouwen op menarche en de aanwezigheid en kenmerken van chronische pijn.

De gerapporteerde gemiddelde leeftijd van de vrouwen bij menarche was ongeveer 13 jaar. Ongeveer 40% van de vrouwen meldde chronische pijn te ervaren.

Vrouwen met jongere leeftijd op menarche hadden meer kans op chronische pijn. Na correctie voor mogelijke verstorende factoren daalde het relatieve risico op chronische pijn met 2% voor elke vertraging van een jaar in menarche.

Jongere leeftijd bij menarche was geassocieerd met een langere duur van pijn.