fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Eerste kop rolt in Marokkaanse boycot, ‘idioten’ eisten aftreden

De consumentenboycot in Marokko heeft het eerste politieke slachtoffer gemaakt, en de Marokkaanse regering lijkt te wankelen. Marokkanen protesteren al enkele weken tegen de hoge prijzen van met name flessenwater, zuivel, brandstof en vis.

De bedrijven die nu al zeven weken onder vuur liggen, weigeren halsstarrig toe te geven dat de boycotters een punt hebben. Maar dat hoge regeringsfunctionarissen openlijk partij kiezen voor het bedrijfsleven, zet voor de burgers de zaak op scherp.

34138832 2071956073092365 6317118953579610112 n | GFCIdioten

Minister van Landbouw en Visserij Aziz Akhannouch, eigenaar van de Afriquia benzinestations die doelwit zijn van de boycot, steunt openlijk het zuivelbedrijf Danone, eveneens een van de geboycotte bedrijven.

De opmerkingen van minister van Economie en Financiën Mohamed Boussaid wakkerden de vlammen aan toen hij de mensen die de boycot ondersteunen omschreef als madawikh, Arabisch voor ‘idioten’.

OOK INTERESSANT
Suriname verplicht om internationale vonnissen te respecteren

Lahcen Daoudi van Governance en Algemene Zaken ging nog een stap verder. Hij deed dinsdagavond mee aan een sit-in gehouden door medewerkers van Centrale Danone.

Sit-in

Dat zorgde voor verontwaardiging en een landelijke roep om zijn aftreden, waarna premier Saad Eddine El Othmani zich genoodzaakt zag om Daoudi’s deelname aan de sit-in hard te veroordelen.

Op een buitengewone bijeenkomst woensdagavond van de regerende Parti de la justice et du développement (PJD), bestempelde hij de actie als “onredelijk en ongepast”.

Dat liet minister Daoudi geen andere keus dan de premier te “verzoeken hem te ontheffen van zijn ministeriële verantwoordelijkheden”.

En aangezien de regering zich blijft opstellen achter de gewraakte bedrijven, zien Marokkanen het vertrek van Daoudi als het begin van het einde van de zittende regering.