Eerste Dag der Migranten op 1 september

GFC NIEUWS- De Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren 2018 organiseert in opdracht van de regering op 1 september voor de eerste keer de Dag der Migranten.

Alle cultuurgroepen in ons land zullen op die dag manifesteren wat ze hebben en waarvoor ze staan. Maar nu aangevuld met Guyanezen, Brazilianen, Dominicanen, Haïtianen, Cubanen en Venezolanen.

“Dus we gaan verder nu. We are making progress, omdat al deze mensen ook naar Suriname zijn gekomen en die kunnen op die 1 septemberdag ook demonstreren waar ze voor staan en wat ze hebben,” zegt commissievoorzitter Henk Herrenberg.

De commissie gaat ook met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de minister van Volksgezondheid praten over het concept van Canada rond migrantendagen.

In Canada wordt er een maand lang aandacht geschonken aan een bepaalde migrantengroep. Bijvoorbeeld rond de Dag van de Inheemsen en Javaanse Immigratie wordt de hele maand augustus gewijd aan deze groepen door thema’s op de scholen te behandelen.

“Dus wij gaan met de ministers praten om te kijken als wij het voorbeeld van Canada kunnen volgen en niet maar die ene herdenkingsdag dit thema behandelen op die scholen, maar de hele maand. Dat is voor de historische bewustwording van de scholieren en studenten.”

“Wij hebben als commissie voor de eerste keer één dag – 1 september – uitgetrokken voor die herdenking van alle migranten. Maar omdat er nu zoveel groepen zijn bijgekomen, is het de vraag ‘moet je maar een dag voor uittrekken, 3 dagen of een week?’ In Argentinië is dat een maand, dus we moeten kijken. Het is een proces, en we zullen zien wat het gaat worden,”zegt Herrenberg.

Op 1 september wordt de Dag der migranten gevierd. Het zal steeds op de eerste zondag van de maand september worden herdacht, dus geen extra vrije dag.

“De mensen kunnen gewoon hun dingen doen, maar dan komt er een programma vanaf 6.00 uur beginnende met minuutschoten en dan de hele dag door tot ’s avonds 23.00 uur. Het Nationaal Archief Suriname en de Stichting Surinaamse Genealogie zullen het educatief deel van de activiteiten invullen,” aldus Herrenberg.

Overige berichten