fbpx

Eerst straf, dan vonnis — Engeland geeft toe: geen bewijs Skripalvergiftiging

Engeland heeft toegegeven dat er geen bewijs is dat de Russen achter de vergiftiging van een voormalige Russische spion zitten. Naar aanleiding van de Britse beschuldiging dat de spion door Rusland was vergiftigd, werden tientallen Russische diplomaten als strafmaatregel door verschillende landen uitgewezen.

 

De Britse delegatie bij de OPCW heeft toegegeven dat internationale inspecteurs van chemische wapens de oorsprong van het zenuwgas dat in Salisbury werd gebruikt bij de ex-spion niet hebben bevestigd.

Engeland blijft echter vasthouden aan zijn conclusie: er is weliswaar geen enkel bewijs, maar niemand anders dan Rusland kan de dader zijn.

Geen steun

Een groot aantal landen van de Europese Unie alsmede de VS besloten, op grond van het Britse oordeel, tot maatregelen tegen Rusland.

De aanspraken van Russische betrokkenheid worden echter niet geschraagd door Britse wetenschappers of de OPCW, die beide zeggen dat het niet hun taak is schuld te bepalen of de herkomst van het gif te identificeren, maar alleen welk type substantie gebruikt is.

De Russische ambassade in Londen heeft op 31 maart een lijst met 14 vragen ingediend. Daarin wordt gevraagd waarom Moskou consulaire toegang werd ontzegd tot de Skripals, die beide Russische burgers zijn.

Moskou vroeg ook aan het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken waarom het niet was geïnformeerd welk tegengif werd gebruikt om de Skripals te behandelen, en hoe een dergelijk medicijn beschikbaar was gesteld aan lokale artsen.

Alice in Wonderland

Er werd ook gevraagd hoe het Verenigd Koninkrijk tot de conclusie kwam dat de substantie die bij de aanval werd gebruikt alleen van “Russische oorsprong” kon zijn.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken vergeleek de houding van de Britten met het verhaal van ‘Alice in Wonderland’ van de schrijver Lewis Carroll.

Daarin zegt de koning: “Laten wij het aan de jury vragen”, waarop de koningin roept: “Geen jury! Eerst straffen! Later vonnissen!” “Dat is de logica van het Britse oordeel”, zegt minister Sergei Lavrov

Overige berichten