fbpx

Eenvoudige neusspray blijkt snurken en ademhalingsmoeilijkheden bij kinderen aanzienlijk te verminderen

GFC NIEUWSREDACTIE- Een eenvoudige neusspray verminderde snurken en ademhalingsmoeilijkheden bij kinderen aanzienlijk en halveerde het aantal ingrepen waarbij hun amandelen verwijderd moesten worden, volgens een nieuwe studie.

Het onderzoek, geleid door het Murdoch Children’s Research Institute en gepubliceerd in JAMA Pediatrics, vond dat een zoutoplossing (zout water) neusspray net zo effectief was als een ontstekingsremmende steroïde neusspray bij het verlichten van slaapstoornissen bij kinderen na zes weken behandeling.

De bevindingen verklaarden dat beide neussprays de symptomen tijdens het slapen in ongeveer 40 procent van de gevallen verdwenen en die welke door een chirurg werden beoordeeld als hun amandelen en / of adenoïden moesten worden verwijderd, werden met de helft verminderd.

De studie van de sprays omvatte 276 kinderen in de leeftijd van 3-12 jaar en werd uitgevoerd in het Royal Children’s Hospital en het Monash Children’s Hospital.

BEKIJK OOK
Experimenteel antidepressief medicijn kan ook nuttig zijn bij behandeling alcoholgebruiksstoornis

“Neussprays werken door de neus te reinigen en / of ontstekingen te verminderen, niet alleen in de neus, maar helemaal achter in de keel naar de adenoïden en tonsillair weefsel om de symptomen te verlichten,” zei Dr. Baker.

Snurken en ademhalingsmoeilijkheden tijdens de slaap beïnvloeden ongeveer 12 procent van de kinderen en kunnen aanzienlijke langetermijnproblemen veroorzaken die van invloed zijn op de cognitieve functie, het gedrag en de cardiovasculaire gezondheid.

Een aanzienlijk aantal kinderen met slaapstoornissen kunnen volgens de onderzoekers in eerste instantie door hun huisarts kon worden behandeld en zal mogelijk geen verwijzing naar gespecialiseerde diensten vereist zijn zoals momenteel wordt aanbevolen.