Eenmalige COVID- vaccinprik met minder bijwerkingen van Johnson & Johnson goede optie voor Suriname

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE– Het nieuwe COVID- vaccin van de farmaceuten Johnson & Johnson/ Janssen zou een goede optie zijn voor Suriname, vooral omdat slechts 1 prik in de arm hoeft worden gegeven.

Dat zeggen gezondheidsdeskundigen aan GFC Nieuws.

Een ander belangrijk praktisch profijt is dat het Johnson & Johnson/Janssen vaccin voor langere tijd in de koelkast kan worden bewaard en er tijdens de testfasen nauwelijks bijwerkingen zijn gemeld door de ruim 44.000 geïnjecteerden.

De farmaceuten maken gebruik van een meer traditionele vaccintechniek waarbij de kans op complicaties veel minder blijkt te zijn in vergelijking met de mRNA- vaccins van Pfizer en Moderna.

Amerikaanse experts die de voorlopige en nog niet volledig vrijgegeven data hebben bestudeerd zijn tevreden met de 66 procent beschermingsgraad van het nieuwe vaccin. Deze is lager dan de mRNA- vaccins.

Maar ze benadrukken dat het vaccin in ieder geval ervoor zorgt dat 85 procent van de mensen die hiermee worden ingeënt niet zodanig ziek worden dat ze in het ziekenhuis moeten worden verpleegd.

De kans dat een persoon die slechts 1 prik van het Johnson & Johnson/ Janssen heeft gehad door een coronabesmetting ernstig ziek wordt of komt te overlijden door COVID-19 lijkt volgens de deskundigen erg klein

Bovendien geeft het vaccin een redelijke bescherming tegen de nieuwere Zuid- Afrikaanse en Braziliaanse virusvarianten.

Deze conclusie wordt niet alleen gebaseerd op in vitro studies zoals dat het het geval is bij de mRNA – vaccins.  Een groot deel van de 44.000 testpersonen wonen in Zuid- Afrika en Zuid- Amerika, waar de nieuwe virusvarianten al langer rondwaren.

Overige berichten