fbpx

Een slechte relatie kan zelfs je gezondheid beschadigen

Van sokken die altijd nét naast de wasmand belanden tot de schoonmoeder die zich steevast gedraagt als bemoeial of je lief die maar niet begrijpt dat je al je zuurverdiende centen aan een handtas geeft. Elk koppel voert wel eens een verhitte discussie. Dat is normaal. Maar volgens wetenschappers maak je er beter geen gewoonte van.

16 jaar lang hebben onderzoekers van universiteiten in Nevada en Michigan 373 getrouwde koppels op de voet gevolgd. Tijdens die periode werd gekeken of de tortelduifjes het oneens waren, onder meer over geld, hun kinderen, de schoonfamilie of uitstapjes in hun vrije tijd.

Er is ontdekt dat echtelijke discussies een negatieve invloed hadden op de gezondheid, en die impact was het grootste bij de mannen. Andersom ervoeren koppels die het vaak met elkaar eens zijn veel gezondheidsvoordelen in het begin van hun relatie. Over de jaren heen verwaterde dit effect wel.

BEKIJK OOK
Marihuanarokers vertonen hogere percentages emfyseem, luchtwegaandoeningen dan tabaksrokers

Langs de andere kant zijn er ook studies die suggereren dat getrouwde mensen een langer en gelukkiger leven leiden dan mensen die gescheiden, weduwe of nooit in het huwelijksbootje gestapt zijn. Ze voelen zich mentaal sterker, zullen minder snel ziek worden en genezen sneller, maar deze studie toont wel aan dat een huwelijk niet per se een godsgeschenk is voor je welzijn. Geregeld discussies voeren is even slecht voor je gezondheid als roken, drinken of andere slechte gewoontes.