fbpx

Eén pakje maandverband dat vier jaren meegaat: Deense uitvinding helpt meisjes in arme landen op school te blijven

Redactie GFC Nieuws — Trine Sig van het Deense bedrijf Real Relief kon het niet aanzien dat miljoenen meisjes over de hele wereld regelmatig een groot aantal schooldagen missen, omdat zij geen geld hebben voor maandverband. Haar bedrijf introduceerde in 2017 de Safepad, een maandverband dat keer op keer opnieuw gebruikt kan worden.

Meisjes in arme landen gaan vaak tijdens hun menstruatie niet naar school. Soms is dat omdat zij geen geld hebben voor sanitaire producten, maar ook omdat menstruatie vaak nog een taboe is.

Menstruerende meisjes en vrouwen mogen in die periode dieren, waterputten of voedsel voor anderen niet aanraken. Zij mogen niet meedoen aan religieuze rituelen, mogen sanitaire voorzieningen niet gebruiken of mogen de gezinswoning niet in.

Hierdoor hebben zij nauwelijks toegang tot water en sanitaire voorzieningen, juist wanneer zij dit het meeste nodig hebben.

BEKIJK OOK
Dit jaar ook een Nationaal Compliance Congres in Suriname

Met de Safepad hoeven meisjes  en vrouwen nog maar eenmaal per vier jaren één pakje maandverband te kopen.

Candida

De pad is gemaakt van een materiaal dat praktisch alle schadelijke bacteriën en vaginale schimmels (zoals Candida Albicans) doodt. Na gebruik kan het simpel worden uitgespoeld.

Het maandverband is ontworpen met een permanent gebonden antimicrobiële technologie die helpt bij het verminderen van vaginale infecties veroorzaakt door Candida albicans samen met infecties van andere pathogenen.

Er zitten geen chemicaliën in die het lichaam kunnen schaden of die kunnen worden uitgespoeld. Hetzelfde bedrijf maakt ook een handdoek, die met dezelfde technologie de handen reinigt met heel weinig water en zonder zeep. Zelfs vervuild water kan met deze handdoek worden gebruikt om de handen bacterievrij schoon te krijgen.