fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Een op twee jongeren voelt zich verslaafd aan smartphone

De helft van de jongeren voelt zich verslaafd aan zijn smartphone. Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als een vat vol voordelen: op school, thuis, onder vrienden,… Maar een op de drie ouders houdt het smartphonegebruik van zijn kinderen in de gaten.

Dat blijkt vrijdag uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 Belgische jongeren tussen 12 en 23 jaar over hun digitale welzijn.

47 keer, zo vaak checken jongeren gemiddeld hun smartphone elke dag. Een op de twee jongeren voelt zich dan ook verslaafd aan zijn smartphone, en dat al vanop jonge leeftijd (12 tot 15 jaar). Geen toeval: hetzelfde percentage jongeren is bang om dingen te missen als ze niet online zijn. Acht op de tien jongeren zitten dan ook elke dag op de sociale media, en dat gemiddeld gedurende iets meer dan anderhalf uur.

Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als iets goeds. Meer dan acht op de tien vinden sociale media belangrijk om in contact te blijven met hun vrienden. Ze communiceren dan ook evenveel virtueel als ‘in het echt’. Waarom ze online communicatie zo belangrijk vinden? Daarvoor geven ze verschillende redenen: je hebt meer tijd om na te denken voor je iets zegt, je kan je emoties beter overbrengen met emoji’s, timide jongeren kunnen zich beter uitdrukken, enzovoort.

OOK INTERESSANT
Vrouw die op 9- jarige leeftijd bijna verdronk in zee weet zeker dat God bestaat

Ook ouders zijn heel actief op de sociale media, maar slechts een op de drie houdt het smartphonegebruik van zijn kinderen nauwlettend in de gaten. Meer zelfs, bij de 12- tot -15-jarigen waken vier op de tien ouders helemaal niet over hun gebruik van sociale media. Als ouders wel goede afspraken maken met hun kinderen, waarderen die dat ook. Uit de enquête blijkt dat de helft het toezicht van hun ouders op prijs stelt.