fbpx

Een hartaanval of beroerte kun je meestal voorkomen: de beste preventieadviezen van een topexpert

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Hart- en vaatziekten en kanker zijn de meest voorkomen doodsoorzaken.

Veel topexperts wijzen er echter op dat je heel veel zelf kunt doen om een hartinfarct of herseninfarct te voorkomen.

Andere deskundigen gaan een stap verder en propageren dat hartinfarcten en beroertes die het gevolg zijn van plak in de aderen, slagaderverkalking of atherosclerose, bijna altijd afwendbaar zijn mits je al vanaf je jeugdjaren de juiste stappen onderneemt.

GFC Nieuws vroeg de Europese afslank – en verjongingsexpert Jonathan Clarke, die ook een belangrijke adviseur is van Constantin Foundation, welke preventieve stappen hij adviseert om de kans op een hartinfarct te reduceren

Vanuit Duitsland geeft de topexpert de belangrijkste adviezen op basis van de jongste wetenschappelijke inzichten aan GFC.

Gezond lichaamsgewicht

“Zorg vanaf de kinderjaren voor een gezond lichaamsgewicht. Een te zwaar lichaam legt een enorme werkdruk op het hart en de bloedvaten”, stelt Clarke. “Laat je begeleiden door ervaren afslankexperts indien je te zwaar bent”.

Bloeddruk

Hij benadrukt dat een gezonde bloeddruk essentieel is om het hart en bloedvatenstelsel gezond te houden en niet onnodig zwaar te belasten.

BEKIJK OOK: Afslankmiddel blijkt ook puisten en huidvlekken te verminderen

“Houd daarom je bloeddruk bij voorkeur onder 120/80. Indien het je niet lukt om met leefstijlaanpassingen je bloeddruk op aanvaardbaar niveau te brengen, kun je met je arts overleggen om een ARB, een angiotensin receptor blocker met een 24- uurs werking voor te schrijven. Een van de beste is Telmisartan”.

Hartslag in rust

Het is volgens Clarke raadzaam om regelmatig na te gaan hoe hoog je hartslag in rust is. Een te snelle hartslag is niet gunstig. Een hartslag bij een gezond persoon rond de 60 of minder per minuut is ideaal.

“Wetenschappelijke onderzoekingen hebben uitgewezen dat een te snelle hartslag in rust het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen”.

“Door onder meer high intensity interval training (HIIT), ademhalingsoefeningen, meditatie, stressbeheersing en het vermijden van consumptie van cafeïnehoudende middelen zou je eraan kunnen werken om je hartslag in rust naar een lager ritme te brengen”.

“Als dat te weinig effect heeft kun je met je arts bespreken of het gebruik van een bètablokker om je hartslag in rust omlaag te brengen voordelen kan opleveren”.

“De voorkeur gaat uit naar een bètablokker met een 24- uurs werking  zoals Nebivolol. Belangrijk is dat elke stap op dit vlak in overleg en met goedkeuring van je arts wordt genomen”.

BEKIJK OOK: Impotente Surinaamse mannen kunnen weer goed presteren na hulp Europese topexpert

Suikerwaarden

De topexpert wijst ook op het grote gevaar van een te hoge bloedsuikerwaarde aangezien deze veel schade zal aanrichten aan de bloedvaten en zenuwen.

“Indien de bloedsuikerwaarde te hoog is, heeft dat een zeer negatieve invloed op het endotheel, de binnenste bekleding van de bloedvaten”.

“De kans op laaggradige ontstekingen wordt met een hoge glucosespiegel in zeer hoge mate vergroot”.

“Het is voor je gezondheid van groot belang om je bloedsuikerwaarden dus steeds binnen de norm te houden”.

“Dat doe je onder meer door alle geraffineerde koolhydraten uit het menu te schrappen, dagelijks voldoende te bewegen en eventueel vaker per week te vasten”.

“Je kunt er ook voor kiezen om 16 uur per etmaal niets te eten en alleen water te drinken”.

“Het beste is om je HbA1c regelmatig te controleren en deze liever onder de 30 mmol/mol te houden“, stelt de topexpert.

BEKIJK OOK: Dik of dikker worden met de feestdagen kun je voorkomen, zegt afslankspecialist

Roken

De afslank – en verjongingsexpert is een groot tegenstander van het roken en onderstreept de dreiging hiervan voor de gezondheid.

“Roken zorgt niet alleen voor het sneller dichtslibben van de bloedvaten. Het paffen is ook een voorname oorzaak van diverse kankersoorten en tal van andere ziekten”.

Het behoeft naar zijn oordeel geen uitleg meer dat een ieder die gezond door het leven wil gaan het roken achterwege moet laten

Chronische stress

Een ander aspect wat volgens hem niet onderschat moet worden is chronische stress.

Hij legt uit dat stress kan leiden tot hoge bloeddruk en meer druk op het bloedvatensysteem.

“Het is aangetoond dat chronische stress geassocieerd is met verhoogde cardiovasculaire aandoeningen. Stress zorgt ook voor het ‘verkrampen’ van de bloedvaten en werkt slagaderverkalking in de hand”.

“Doe er dus alles aan om chronische stress zoveel mogelijk uit de weg te gaan”.

BEKIJK OOK
Man wil ondanks relatiebreuk nog steeds bepalen waar zijn ex- vriendin naar toe mag gaan

Beweging

Dagelijkse lichaamsbeweging is onontbeerlijk voor het normaal functioneren van het menselijk lichaam.

Volgens de specialist hebben talrijke onderzoeken fysieke activiteit sterk in verband gebracht met een afname van de cardiovasculaire mortaliteit en het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

“Voldoende beweging zorgt ook voor een betere bloeddruk, heeft een gunstige invloed op het cholesterolniveau en zorgt nota bene voor een hogere insulinegevoeligheid”, benadrukt hij.

LDL- cholesterol, triglyceriden en homocysteïne

“Ik ben een groot voorstander van het laag houden van het LDL- cholesterol, ook wel  het slechte cholesterol genaamd. Een waarde tussen 2.0 en 2.5  mmol/l is uitstekend. Ook de triglyceriden en het homocysteïnegehalte moeten binnen de norm blijven”.

“LDL veroorzaakt de ophoping van vetafzettingen in je bloedvaten. Indien het met voeding en leefstijl niet lukt om je LDL binnen de norm te houden, adviseer ik om te overleggen met je arts”.

“Er kan dan door je arts een cholesterol absorptie remmer worden voorgeschreven. Deze zorgen voor een sterke reductie van het LDL en een verhoging van het goede HDL”.

BEKIJK OOK: Lopen transgenders inderdaad meer risico’s op beroertes, hartinfarcten en trombose?

“Voor het reduceren van triglyceriden in het bloed kan het verlagen van je koolhydrateninname, je lichaamsgewicht en het verhogen van je vette visconsumptie, vanwege de Omega- 3 vetzuren die rijkelijk hierin aanwezig zijn, soelaas bieden”.

De topdeskundige legt verder uit dat hoge homocysteïnespiegels in het bloed de slagaders kunnen beschadigen en het risico op bloedvatblokkades vergroten.

“Je homocysteïnegehalte kun je onder meer verlagen door foliumzuurrijke (B11) voeding te eten. Ook andere B- vitamines kunnen samen met foliumzuur meehelpen”.

“Vooral kool, spruitjes, boerenkool, spinazie en broccoli zijn rijk aan foliumzuur”.

BEKIJK OOK: Impotentie, hoge bloeddruk en de link met het gebruik van mondwaters en tandpasta’s met fluoride

Voeding

Hij adviseert personen die hun gezondheid willen beschermen om te kiezen voor zo natuurlijk mogelijke voeding.

“Haal alle geraffineerde koolhydraten uit je menu en kies voor voeding met als basis vis zoals wilde zalm en sardien, veel verschillende kleuren  groenten, zo af en toe kip, noten, zaden, fruitsoorten met weinig suikers, water en ruim voldoende koudgeperste olijfolie”.

“Om je Nitric Oxide (NO) te verhogen is het wijs om vaker te kiezen voor nitraatrijke voeding zoals spinazie, bleekselderij en rode bieten”.

“Schrap het gebruik van suiker, transvetzuren, alcohol en andere verdovende middelen”.

Sauna

Het zo vaak mogelijk gaan naar de sauna is sterk aan te bevelen om de kans op hart – en vaatziekten te reduceren, vervolgt hij.

Verscheidene studies, voornamelijk in Finland, hebben bewezen dat mannen die regelmatig de sauna bezoeken een lager risico lopen op hart- en vaatziekten.

“Het vaker zitten of liggen in een hete sauna, ook de infrarood sauna, zorgt voor een verbetering van de elasticiteit van de bloedvaten, het reguleren van de bloeddruk, het versterken van het immuunsysteem, verbeteren van de doorbloeding en het reduceren van chronische stress”.

BEKIJK OOK: Vrouw uit Paramaribo die dikke buik kwijtraakte: ik ben eindelijk verlost van mijn probleem

Slapen

Volgens hem hebben veel personen het belang van voldoende en gezond slapen nog niet ingezien. Slapeloosheid of te weinig slapen wordt volgens hem ook gelinkt aan een hogere bloeddruk en hartaandoeningen.

“Zorg ook voor voldoende nachtrust, ongeveer 8 uren per etmaal. Te weinig diepe en Rem-slaap hebben een zeer negatieve werking op de gezondheid”.

Vitamine D3

Bijna de helft van de wereldbevolking heeft een tekort aan vitamine D3.

“Lage niveaus van deze zeer belangrijke vitamine, eigenlijk een prohormoon, zijn in verband gebracht met hoge bloeddruk”.

“Veel studies tonen aan dat dat voldoende vitamine D in je lichaam een gunstig effect heeft op je hart en bloedvaten en nog tal van andere gunstige werkingen heeft”.

“Het is daarom aan te raden om je vitamine D te controleren en te zorgen voor een acceptabel  bloedwaardeniveau, zo rond de 75 tot 80 nmol/L.

Mediteren

Volgens Jonathan Clarke hebben tientallen degelijk uitgevoerde studies in onder anderen Duitsland en de VS bewezen dat mediteren gedurende 10 minuten per dag kan zorgen voor een betere hartslag, het verlagen van de bloeddruk en stress.

“Ook het regelmatig mediteren verkleint de kans op diabetes, beroertes en hartaandoeningen”, aldus de Europese topexpert tegenover GFC Nieuws.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER