fbpx

Een dringende Keti Koti- bezinning

Suriname werd rond het jaar 1600 ontdekt door twee Spanjaarden Alonso de Ojeda en nog een ander. Toen werd Suriname nog alleen bewoond door indiaanse stammen, zoals dat het geval was in heel Zuid- Amerika. Suriname is echt niet door de Afrikaanse negerslaven ontdekt.

Na 152 jaar herdenken we weer de zoveelste keer de afschaffing van de slavernij. In vele andere landen is de slavernij zeker nog wreder geweest en ook 20-50 laar later afgeschaft. Wie kan daarover meer vertellen of publiceren?

De Marron- groepen die als slaven al eerder de bossen waren ingevlucht en vredestraktaat hadden gesloten in 1760 met de Blanken heersers, kregen veel eerder hun vrijheid. Manspasi zegt hun vrijwel niks en kijken ze naar de welvaart van de stadscreolen waarvan velen gaan richting overname bakra mentaliteit, dus alles beter weten en alles willen bepalen. Dat zou de reden zijn dat Keti Koti vooral door de Creolen wordt gevierd en nauwelijks door onze Bosneger-nazaten.

Na 1 juli 1863 mochten de slaven wel tegen loon doorwerken op de plantages ( 10 jaren van periode Staatstoezicht) en kreeg men beetje grond om zelf wat groenten te verbouwen. Maar de afkeer voor het zware werk in de landbouw was op den duur heel groot. Wij Blakamans kregen onze vrijheid. Daar bezinnen we ons op, hoe rijk en heerlijk vrijheid wel kan zijn.

Maar dat wil niet zeggen dat we onze slavernijverleden moeten vervalsen om politieke redenen. Dat is een heel slechte daad want van de grote leugen zijn we zeker niet gediend. Suriname was eigendom van en geregeerd door de Blanken en was niet van de Afrikaanse slaven. De slaaf had niks.

Onze achterstanden, die intussen enorm zijn ingelopen, en zo die er nog beetje zijn, zijn helemaal aan onszelf /onze eigen (fyo fyo en of parasieten ) mentaliteit te verwijten, en niet te verwijten aan de Blanken en niet aan de andere etnische groepen in Suriname. Moeten we voortgaan met achterstanden in te lopen door verwijt en geklaag?

Wie zich losmaakte van haat en verwijt aan anderen, en bereid was de handen uit de mouwen te steken ( hard/ eerlijk te werken), werd welgesteld rijk en kan zonder hebi’s rondlopen. Zo iemand heeft zichzelf bevrijd uit de ketenen van haat.

We moeten zeer oppassen voor een paar van onze Blakamans die ons gevangen willen houden in haat, tegen Blanken en andere groepen. Bloed zweet en tranen waren niet alleen van de slaven en nazaten, maar ook van andere groepen. Laten we geen valse claims leggen.

Hopelijk zal president Bouterse het volk duidelijk uitleggen, wat waarlijke vrijheid inhoudt. Dat we daarvan geen misbruik maken en beseffen dat vrijheid niet grenzeloos is en niet ten koste moet gaan van de ontwikkeling van anderen. Dus we moeten anderen niet bedreigen in hun ontwikkeling uit etnische afgunst. Ook zij hebben evenveel recht op vrijheid en ontwikkeling.

Echte vrijheid zal je pas hebben en ervan genieten wanneer je bereid bent die ook aan andere groepen te gunnen of te geven. Laten we bezinnen hoe en waarom het zwarte ras werd uitgekozen om als Slaaf te werken.

Ons land is helaas te zwaar verdeeld in allerlei politieke kampen om meerdere redenen en verdeel en heerspolitiek werd zwaar toegepast.

Wie is nog slaaf en wie is verslaafd aan drank/alcohol en lekker eten, aan drugs, of aan macht? Moeten we niet daarop bezinnen? Er zullen zeker nog huizen zijn waarin verkapte vorm van slavernij of wel onderdrukking voorkomt. En als we rondkijken in de wereld zien we dat Chinese arbeiders net als slaven werken voor hun rijke bazen. Indonesiƫrs en Indiƫrs worden grandioos vernederd en uitgebuit door de Arabieren van de Emiraten. Afrika werd uitgebuit door verraad en uitverkoop van hun Land door eigen zwarte Afrikanen.

Laten we diepgaand bezinnen en toegeven, dat we het hier zo goed hebben en door niemand bedreigd worden in onze vrijheid en ontwikkeling, dan dat onze eigen etnische politiek voortvloeiend uit etnische haat, heel gevaarlijk is en velen van ons gevangen houdt. Verbreek de ketenen van haat , afgunst en de drang om de mentale vrijheid van anderen af te pakken.

Wan Switi Keti Koti toegewenst.

Alirio Samson